Privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European – evident cele consemnate în Dolj, nu pot să nu observ câteva lucruri care cred că este bine să fie spuse.
În primul rând, ca să ştim de unde pornim, iată procentele principalilor competitori: PSD – 39,20 %, PD-L – 36,56 %, PNL – 10,36 % şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă PRM, cu un incredibil 7,78 % .
Prima concluzie care se impune este că PSD a câştigat alegerile din Dolj, luându-i faţa PD-L-ului, oricât de tare s-a strofocat Marijean Marinescu şi partidul lui. Asta-i interesant, deoarece în eterna dispută dintre cele două partide frăţeşti, PSD demonstrează încă o dată cine-i mai tare, după alegerile locale şi cele parlamentare de anul trecut.
Dar, examinând rezultatele avem şi alte concluzii, încă mai interesante. Este adevărat, PNL a obţinut doar puţin peste 10 %. Ştim însă foarte bine că în şi în aceste alegeri, ca şi în altele, a contat foarte puţin campania electorală făcută de candidaţi şi foarte mult campania electorală făcută de primari, fiecare în localităţile pe care le administrează. Nu întâmplător, cei mai performanţi contribuitori pentru sacul de voturi ai PSD sunt primari cu vechime, iar procentele lor sunt de peste 70%, ba chiar la Mârşani sau Ghidici depăşesc 80 % !. Şi în cazul PD-L avem exemple precum Lipov, Bulzeşti sau Breasta, adică localităţi unde primarul a obţinut procente pentru partidul său de peste 75 %. Nici PNL nu face excepţie, cele mai bune rezultate fiind obţinute în localităţi cu primar liberal, precum Bistreţ, Giurgiţa, Galicea Mare sau Caraula.
Iată deci – dacă mai era nevoie – câteva exemple în sprijinul ideii că aportul primarului este foarte important în succesul unei runde electorale. Pornind de aici, nu pot să nu observ că în timp ce toţi primarii PSD şi PD-L au câştigat bătălia electorală în localităţile lor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu primarii PNL. Din păcate există chiar şi primari care au obţinut pentru PNL câteva zeci de voturi, precum cei de la Cerăt, Cârna sau Coţofenii din Faţă, sau alţii unde acelaşi PNL s-a clasat al treilea competitor.
Nu vreau să me refer aici la resorturile care au determinat o astfel de situaţie. Vreau în schimb să fac un exerciţiu, şi pentru fiecare localitate cu primar liberal care a pierdut alegerile, voi înlocui în tabelul centralizator, numărul de voturi obţinute de PNL cu numărul de voturi obţinute de partidul câştigător.
O să-mi ziceţi: şi ce dacă, probabil că ierarhia PSD, PD-L, PNL nu ar fi fost schimbată. Da, afirmaţia este corectă, ordinea va fi aceiaşi, dar procentele nu vor mai fi. Mai precis, atât de la PSD cât şi de la PD-L câteva procente ar veni la PNL, mărind în felul acesta scorul de 10,36 la cca. 14 %. adică foarte aproape de media naţională !
Dacă mai adăugăm că principala hemoragie de voturi s-a produs în colegiul electoral păstorit (era să zic patronat – Doamne, iartă-mă) de Mihai Voicu şi Cosmin Enea, o să înţelegem mai multe, inclusiv de ce sunt atât de vocali cei care propovăduiesc schimbările „atât de necesare” …
Ha ha ha, in ,,discursul,, de investitura in functia de presedinte al PNL Craiova se angaja sa obtina la alegerile locale un scor cel putzin egal cu cel national al PNL. Evident, rezultatul a fost unul dezastruos. ;)) Si-a dat cumva demisia Calangiu? Nici vorba. Desi se umfla ca curca, scorul de la alegerile europarlamentare in Craiova a fost sub cel national inregistrat de PNL. Enea, Voicu si Mogos au trantit alegerile in colegiile pe care le controleaza doar pt a-l forta pe Oprea sa demisioneze sau sa fie demis.
ApreciazăApreciază
Hai nene buzatule, intelege ca vremea ta sa dus si nu o sa mai vie. Du-te la firma si stai acolo, toţi primarii din judet sint cu Enea si cu Voicu, cu tine nu mai e nimeni.
ApreciazăApreciază
Domnule M., sunt gata să înţeleg orice mi se explică. Aşa că dacă poţi să faci ceva în sensul ăsta, te rog să treci la treabă.
Cât despre primarii care sunt cu „Enea şi cu Voicu”, dragă M., te asigur că nici „Enea şi cu Voicu” nu cred asta.
Nu în ultimul rând, pot fi de acord că „buzatu” nu se scrie întodeauna cu „B” mare, mai ales dacă eşti supărat pe Buzatu. În schimb, „sa dus” se scrie întodeauna „s-a dus”.
ApreciazăApreciază
Adevaratul pret al tradarii se poate masura doar daca aflam ce s-a strans in buzunarele si conturile unor Enea, Mogos, Voicu, Calangiu. Sau poate afla mai intai DNA si ne spune si noua? 😀
ApreciazăApreciază
Nu ştiu dacă putem afla ce şi cum „s-a strâns în buzunarele şi conturile unor Enea, Mogoş, etc.” De altfel cred că nici nu este treaba mea sau treaba noastră, ca simpli contribuabili. Slavă domnului, există instituţii care ar trebui să aibe această grije, iar DNA-ul este una dintre ele. Este adevărat, politicul are capacitatea de a influenţa deciziile şi demersurile respectivelor instituţii. În ce mă priveşte, chiar dacă par desuet, prefer să am încredere şi să aştept.
ApreciazăApreciază
Aceste observatii ar trebui sa ajunga pe masa conducerii PNL. Domnilor Crin Antonescu si Ludovic Orban nu le sunt semnalate astfel de probleme? Sunt contrariat din cauza unor decizii eronate luate pe baza unor informatii ciuntite, pe baza carora s-a facut schimbarea la Dolj. Nu era bun senatorul Oprea dar este mai potrivit acest Enea? Nu este cunoscut de publicul larg si cei care-l cunosc stiu despre el ca a beneficiat de contracte banoase de la PSD si de la fostii membri PNL din functii de conducere.
ApreciazăApreciază
Nu mă îndoiesc că rezultatele sunt cunoscute. Poate nu şi interpretarea lor. Pe de altă parte, decizia înlocuirii lui Ovidiu Oprea cu Cosmin Enea nu este încă luată. Deocamdată este promovată public de Stroe (cum care Stroe ? Deputatul !) sau în partid de Voicu. Din păcate am observat şi la Orban tendinţa de a îl susţine pe Enea. Pe de altă parte, argumente în favoarea lui Enea nu am găsit nici la Stroe, nici la Voicu, nici la Orban. De altfel, Orban personal nu ar avea alte argumente cu excepţia celor furnizate de Voicu.
ApreciazăApreciază
Intr-adevar, concluzie corecta, asa cum arata rezultatele. Treaba e ca va fi schimbat Ovidiu Oprea pentru in-succesurile (imi permit acest barbarism lingvistic daca tot discutam de Mishu Voicu…) inregistrate in zona controlata de Voicu, Enea si Mogos.
De pe margine, nu inteleg cum de liberalii vor sa faca o ,,lovilutie,, , adica sa-l schimbe pe Oprea cu unul care a tras PNL Dolj in jos, deliberat, la alegerile europarlamentare. Este o situatie comparabila cu mutarea din 89, cand l-am dat jos pe Ceausescu si l-am instalat pe Iliescu.
Ar fi trist ca liberalii sa nu dea dovada de inteligenta.
PS: Ce se va intampla la alegerile prezidentiale daca va fi instalat Cosmin Enea presedinte la PNL Dolj? Imi rezerv placerea de a scrie mai intai in ziar…
ApreciazăApreciază
Nu cred că Enea va putea produce un rezultat spectaculos în alegerile pentru preşedinţia României. Raţionamentul cu care defilează echipa lor este că dacă nişte oameni au obţinut rezultate foarte bune în colegiul lui Mişu, atunci, aceiaşi oameni vor obţine rezultate foarte bune în tot judeţul. Hm, şi dacă mă gândesc bine, de cu nu ? în toată ţara …
ApreciazăApreciază
Da da, am spus si in ziar. Acum, dupa ce Ovidiu Oprea a fost confirmat in functiea de presedinte al PNL Dolj, Enea isi va putea dovedi calitatile si loialitatea prin obtinerea unui scor cat mai bun la alegerile prezidentiale in zona de care raspunde. Avantaj Crin Antonescu!
ApreciazăApreciază
Bun exercitiul propus, domnule Horaţiu … Problema este ca macar concluziile ar trebui cunoscute si de conducerea centrala. Nu de alta, dar daca aceiasi atitudine va continua si pentru alegerile prezidentiale, ma pot astepta ca dl. Antonescu sa nu valorifice potentialul existent in Dolj.
ApreciazăApreciază
Rezultatele sunt cunoscute. Totuşi, sper doar că nu atât rezultatele, ci mai ales interpretarea lor să producă acele concluzii de care avem cu toţii nevoie.
ApreciazăApreciază