Privind rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European – evident cele consemnate în Dolj, nu pot să nu observ câteva lucruri care cred că este bine să fie spuse.

În primul rând, ca să ştim de unde pornim, iată procentele principalilor competitori: PSD – 39,20 %, PD-L – 36,56 %, PNL – 10,36 % şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă PRM, cu un incredibil 7,78 % .

Prima concluzie care se impune este că PSD a câştigat alegerile din Dolj, luându-i faţa PD-L-ului, oricât de tare s-a strofocat Marijean Marinescu şi partidul lui. Asta-i interesant, deoarece în eterna dispută dintre cele două partide frăţeşti, PSD demonstrează încă o dată cine-i mai tare, după alegerile locale şi cele parlamentare de anul trecut.

Dar, examinând rezultatele avem şi alte concluzii, încă mai interesante. Este adevărat, PNL a obţinut doar puţin peste 10 %. Ştim însă foarte bine că în şi în aceste alegeri, ca şi în altele, a contat foarte puţin campania electorală făcută de candidaţi şi foarte mult campania electorală făcută de primari, fiecare în localităţile pe care le administrează. Nu întâmplător, cei mai performanţi contribuitori pentru sacul de voturi ai PSD sunt primari cu vechime, iar procentele lor sunt de peste 70%, ba chiar la Mârşani sau Ghidici depăşesc 80 % !. Şi în cazul PD-L avem exemple precum Lipov, Bulzeşti sau Breasta, adică localităţi unde primarul a obţinut procente pentru partidul său de peste 75 %. Nici PNL nu face excepţie, cele mai bune rezultate fiind obţinute în localităţi cu primar liberal, precum Bistreţ, Giurgiţa, Galicea Mare sau Caraula.

Iată deci – dacă mai era nevoie – câteva exemple în sprijinul ideii că aportul primarului este foarte important în succesul unei runde electorale. Pornind de aici, nu pot să nu observ că în timp ce toţi primarii PSD şi PD-L au câştigat bătălia electorală în localităţile lor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu primarii PNL. Din păcate există chiar şi primari care au obţinut pentru PNL câteva zeci de voturi, precum cei de la Cerăt, Cârna sau Coţofenii din Faţă, sau alţii unde acelaşi PNL s-a clasat al treilea competitor.

Nu vreau să me refer aici la resorturile care au determinat o astfel de situaţie. Vreau în schimb să fac un exerciţiu, şi pentru fiecare localitate cu primar liberal care a pierdut alegerile, voi înlocui în tabelul centralizator, numărul de voturi obţinute de PNL cu numărul de voturi obţinute de partidul câştigător.

O să-mi ziceţi: şi ce dacă, probabil că ierarhia PSD, PD-L, PNL nu ar fi fost schimbată. Da, afirmaţia este corectă, ordinea va fi aceiaşi, dar procentele nu vor mai fi. Mai precis, atât de la PSD cât şi de la PD-L câteva procente ar veni la PNL, mărind în felul acesta scorul de 10,36 la cca. 14 %. adică foarte aproape de media naţională !

Dacă mai adăugăm că principala hemoragie de voturi s-a produs în colegiul electoral păstorit (era să zic patronat – Doamne, iartă-mă) de Mihai Voicu şi Cosmin Enea, o să înţelegem mai multe, inclusiv de ce sunt atât de vocali cei care propovăduiesc schimbările „atât de necesare” …