Fără îndoială, una dintre realizările de marcă ale Guvernului PDL & PSD rămâne cantitatea mare de miniştri care au călcat strâmb, într-un interval de timp foarte scurt.

Iată de ce mi se pare necesară o paralelă între atitudinea lui Băsescu faţă de guvernul Tăriceanu şi respectiv cea faţă de guvernul pesedisto-pedist.

Între noi fie vorba, pe lângă actualii miniştri, lista miniştrilor liberali afectaţi de furia tovărăşească a lui Băsescu mi se pare acum ca lista de copii care au spart geamurile şcolii jucând fotbal în curta şcolii.

Să ne aducem aminte: primul căzut la zar, a fost Teodor Atanasiu, pe atunci Ministru al Apărării. Care a fost problema ? Aproximativ niciuna, în memoria colectivă a rămas doar o pâră a dnei. Adriana Săftoiu – pe atunci consilier prezidenţial , între timp parlamentar liberal – adresată Parchetului Militar şi finalizată cu NUP, adică neînceperea urmăririi penale. Totuşi, ministrul Atanasiu a rămas suspendat, şi după ştiinţa mea, nimeni nu i-a mai cerut scuze, nici dna. Săftoiu, nici dl. Băsescu.

Următoarea ţintă a supărării prezidenţiale a fost Paul Păcuraru, Ministrul Muncii. Domniei sale i se reproşa faptul că fiul său face trafic de influenţă şi că încearcă să obţină contracte uzând de numele tatălui. Acuzaţia oficială adusă ministrului a fost de luare de mită. După câteva zile de discuţii şi dezbateri şi dl. Păcuraru i-a urmat colegului Atanasiu pe lista miniştrilor liberali suspendaţi de Băsescu, lăsând în urmă nenumărate speculaţii.

Nici ministrul justiţiei Tudor Chiuariu nu i-a scăpat Băsescului, chiar dacă acestuia nu a prea avut ce să îi reproşeze. Dacă îmi aduc bine aminte, cea mai gravă acuză prezidenţială era că „dl. Chiuariu este un tânăr mafiot obraznic”. De atunci şi până acum nu am aflat nimic nou, nici măcar despre aşa-zisa implicare a fostului ministru în activităţi mafiote.

Mda, urmează pe listă şi Decebal Traian Remeş. Cred că mai interesant decât scena caltaboşului este că dl. Remeş s-a născut într-o localitate care se numeşte … Băseşti. Sigur, asta este mai puţin important şi probabil că lui Remeş îi va fi imposibil să se mai desprindă de eticheta „caltaboş” care i-a fost aplicată de nefericita întâmplare petrecută în comun cu Ioan Avram Mureşan. Cum-necum şi dl. Remeş îngroaşe la rândul său, echipa miniştrilor în funcţie suspendaţi de preşedintele Băsescu.

De ce fac acest inventar ? Pentru că în ultimele luni, dacă Băsescu ar fi fost corect şi cinstit ar fi trebuit să producă suspendări de miniştri pe bandă rulantă. Care ? Păi hai să vedem, măcar câteva cazuri:

Despre Monica Iacob Ridzi s-a scris aşa de mult în ultimele zile, încât nu am să o mai fac şi eu. Îmi permit să o instalez prima pe lista celor care ar putea fi suspendaţi. Desigur, cu condiţia ca Băsescu să vrea asta.

Nici dl. Nicolae Nemirschi nu trebuie să lipsească din topul miniştrilor care pot fi suspendaţi. Alocarea a sute de mii euro pentru publicitate în contracte dubioase într-o perioadă în care guvernanţii clamează pe toate căile austeritatea este nu doar o dovadă de dezinteres pentru banii publici ci şi un subiect de cercetare. Penală.

Lista nu poate fi completă fără a adăuga miniştrii guvernului Boc aflaţi în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate: Adriean Videanu – pentru afacerile cu borduri, Vasile Blaga – pentru ceva speculaţii la bursă, Cătălin Predoiu – pentru unele incompatibilităţi, Dan Nica – pentru deficienţe în declaraţia de avere şi cu voia dvs., ultimul pe listă, Radu Berceanu – nu se ştie pentru ce.

Iată deci, dacă mai era nevoie că Preşedintele nu este în niciun caz un luptător împotriva corupţiei ci unul dintre cei care, alături de alţii fac eforturi de a ascunde mizeria sub covor. Cât timp oare ?