Cu puţin timp în urmă, guvernul PD-PSD găsise soluţia anticriză: reducerea cu 20 % a salariilor miniştrilor. Domnul Boc o anunţa cu atata emfaza, incat sunt convins ca oameni mai slabi de inger au crezut ca gata, in Romania oamenii au invins criza si luna viitoare se vor mari salariile tuturor celorlalti romani, bineinteles, cei care nu sunt ministri. Se pare insa ca, asemeni altor decizii fara continut si aceasta poveste urmeaza sa fie atarnata pe panoplia cu gugumanii ale guvernului.

Aşadar, este timpul pentru o noua gugumănie, iar guvernantii nu au intarziat prea tare. Acum vorbim despre impunerea a 10 zile de concediu fara plata tuturor angajatilor din sistemul bugetar. Dar, dincolo de diminuarea platilor pe care statul le face personalului bugetar, nimeni nu vorbeste despre ce va insemna efectiv acest lucru in cateva domenii sensibile.

Ne intrebam daca in sanatate putem vorbi despre reducerea numarului de consultatii, de tratamente, de operatii. Oare si bolile din Romania vor avea 10 zile pe luna in care nu vor mai fi active ?

Dar ordinea publica ? Ne putem astepta la un acord intre politie si infractori in care prima categorie nu mai vine 10 zile la serviciu iar cea de a doua intra intr-o perioada alba, fara hotii, fara violuri, fara batai ?

Cat despre educatie, trebuie sa ne obisnuim, probabil, cu necesitatea exprimata de actualul guvern de a ramane si pe mai departe doar un camp de batalie politica.

Iata de ce, consideram ca guvernul are obligatia de a veni cu explicatii concrete legate de felul in care vede functionarea unor institutii vitale pentru societatea romaneasca, deoarece in sistemul bugetar isi desfasoara activitatea cca. 1.300.000 angajati, iar masura propusa de guvern poate duce la blocarea activitatilor in cateva domenii sensibile, precum sanatatea, educatia, ordinea publica. Aceste explicatii sunt asteptate de mii de familii din Romania in care ambii soti sunt bugetari si care au rate de platit, dar au aflat ca de luna viitoare, salariile vor fi drastic reduse.

Aceste masuri sunt cu atat mai ridicole cu cat ele vin la aprox. 6 luni dupa promisiunile incredibile din campania electorala. Atunci se vorbea despre marirea cu 50 % a salariilor bugetarilor. Acum vorbim despre reducerea salariilor si despre disponibilizari. In numai 6-7 luni s-a ajuns de la extaz la agonie. De fapt, este vorba despre guvernarea PD-PSD.