Se vorbeşte foarte mult despre o asa-zisa necesitate a unei aliante preelectorale pe care PNL ar trebui sa o faca pentru a-si „salva pielea”. Într-o forma sau alta, tema s-a mai plimbat prin politica romaneasca, asa ca eu consider necesare cateva consideratii.

În primul rand, nu pot accepta asocierea PNL cu termeni precum „salvat pielea”. PNL este un partid structurat, serios, cu organizaţii locale în toate localităţile din ţară, cu un număr însemnat de membri, de susţinători şi de simpatizanţi. Sunt de acord că în PNL – ca de altfel în orice alt partid – guvernarea a atras ca susţinători mulţi oportunişti. Nicio noutate, aceştia dispar la ieşirea de la guvernare, pentru a apărea puţin mai târziu în curtea noii puteri. Este un soi de comportament care domină în politica românească şi din câte ştiu nu doar în cea românească. Dar asta nu înseamnă că PNL poate avea probleme nemaifiind la guvernare. Partidul nu se bazează pe comportamentul descris mai sus ci pe susţinerea asigurată de membrii săi, din convingere şi din încredere.

În al doilea rând, PNL reprezintă un curent politic marcant şi este un partid membru al unei internaţionale europene. Sigur, putem spune că nu este suficient, că am mai văzut cazuri, ca doctrinele apar şi dispar şi odata cu ele şi partidele care le promovează. Poate fi adevărat, dar în cazul PNL lucrurile nu stau aşa. Să nu uităm ca liberalismul nu este în zona utopiilor politice ci dimpotrivă, este alternativa la actuala situaţie cu care se confruntă România. În plus, PNL este singurul partid din ţară care promoveaza politici şi solutii economice de dreapta. Aici facem desigur, abstracţie de „L”-ul pe care şi l-a agăţat în coadă Partidul Democrat.

Ultimul dar nu cel de pe urmă argument: PNL are un candidat la Preşedinţia României, care a fost deja desemnat. Prin urmare, nu mai poate fi vorba de alianţe preelectorale. Tehnic vorbind, se poate analiza ideea unei susţineri, care să vină de la al treilea clasat pentru unul dintre primii doi. Dar cum vor sta lucrurile după primul tur ? Eu cred că este greu de făcut acum vreo evaluare şi orice afirmaţii pe acest subiect nu pot fi altceva decât pure speculaţii. V-aş ruga mai degrabă să observaţi cum candidatul Băsescu se simte din ce în ce mai rău şi are din ce în ce mai puţine puncte. Aşa că nu m-ar mira să-l vad pe Emil Boc ţinut de subţiori de Radu Berceanu, plângând pe umărul lui Băsescu, acesta din urmă având o privire fixa îndreptată spre bec, şi anunţând cu vocea sugrumată retragerea actualului preşedinte … Hm ? Ce ziceţi de asta ? Eu zic ca am avea un tur II între Antonescu şi Geoană !