Fantana Chiriac 01Scriu aceste cuvinte la o zi distanţă de vernisajul expoziţiei urmată de dezbaterea moderată de prietenul Mihai Firică. Mulţi dintre cei care văzut fotografiile mi-au spus că din ele răzbate tristeţea. Nu neg asta ci dimpotrivă: imaginile surprind starea în care se găsesc fântânile Craiovei. Cum altfel – decât trist – poate fi un monument uitat, înconjurat de nepăsare. Fântânile Craiovei arată mai degrabă ca nişte temple descoperite de Indiana Jones în inima Africii: năpădite de vegetaţie, lipsite de îngrijire, lăsate în paragină.

Câteva generaţii de edili le-au tratat cu indiferenţă, atât administraţiile de dinainte de 1989, cât şi cei de după. Fie că a fost vorba de Bulucea – Dumnezeu să-l ierte, fie că este vorba de Solomon, fântânile Craiovei sunt din an în an într-o stare mai proastă, cu zidurile mai coşcovite şi înconjurate de mai multe gunoaie.

În plimbarea făcută pentru a face fotografiile pe care le-am expus, mergând între două fântâni m-am gândit la cauza pentru care fântânile Craiovei, monumente istorice şi obiective turistice asumate de autorităţi, se găsesc într-o asemenea stare. Am constatat astfel, că există un numitor comun: nepăsarea. Aşadar, acesta este inamicul nostru. Împotriva nepăsării va trebui să ducem o luptă, pentru ca fântânile Craiovei să devină ceea ce au dreptul să fie:  monumente istorice şi obiective turistice cu care să ne mândrim.

Dar de unde vine nepăsarea ? Poate fi rezultatul necunoaşterii valorii acestor monumente. Atunci, cei care le recunoaştem valoarea, avem datoria ca în perioada următoare, prin natura profesiilor sau a funcţiilor să schimbam atitudinea de nepăsare a autorităţilor într-una de implicare.

Pe de altă parte, poate să fie o manifestare de rea intenţie. Şi în acest caz avem datoria de a schimba relele sentimente în bune sentimente, mai ales atunci când e vorba de valori pe care le recunoaştem cu toţii.

În fine, nepăsarea mai poate avea o sursă: uitarea ! Putem admite că, ocupaţi cu problemele zilnice, cu grijile tranziţiei, cu construcţia strategiilor de viitor, am uitat pur şi simplu să ne îngrijim de trecut. Iată deci un motiv pentru care subiectul trebuie să ne preocupe, pentru că, aşa cum copii au datoria să-şi îngrijească părinţii, tot aşa noi avem datoria de a găsi o modalitate prin care fântânile Craiovei să fie renovate şi întreţinute.