Cum e posibil 01

În ultimul timp, tot mai multe asociaţii de proprietari din Craiova decid reabilitarea termică a blocului. De altfel, operaţiunea nici nu este prea sofisticată. Ea constă în aplicarea unei izolaţii termice suplimentare şi evident, tencuiala exterioară aferentă. Locatarii nu sunt prea deranjaţi, ei trebuie doar să suporte câtva timp schela la fereastră. Nici costurile nu sunt exagerate şi în plus o astfel de iniţiativă beneficiază de sprijinul guvernului şi al primăriei, care suportă o parte destul de consistentă din contravaloarea lucrărilor, chiar dacă asta înseamnă puţină birocraţie.

Pe de altă parte, dacă facem o plimbare – pe jos, nu în goana maşinii – prin cartierele Craiovei, vom constata că o bună parte din blocurile Craiovei au un aspect neîngrijit, cu fațade coșcovite, iar unele dintre ele suferă de o degradare accentuată. O refacere a faţadelor ar fi greu de efectuat în condiţii normale din cauza costurilor care ar trebui suportate de locatari. Chiar dacă îmi este greu să accept, aceasta este realitatea: majoritatea locatarilor sunt interesaţi în primul rând de utilitatea unităţii de locuit şi mai puţin de valenţele estetice ale acesteia.

Din nefericire, lipsa de interes a locatarilor pentru aspectul blocului în care chiar ei locuiesc, îmbracă forme dintre cele mai ciudate: uneori, reabilitarea se face pentru două – trei etaje sau alteori pentru două – trei apartamente. Ba am văzut şi reabilitări făcute aceluiaşi bloc la interval de un an: o reabilitare zugrăvită verde, ce de a doua albastră. Aşa că la evidenta lipsă de interes a locatarilor, aş adăuga o la fel de evidentă lipsă de interes a Primăriei, pentru că nimic nu i-ar împiedica pe edilii noştrii de a folosi oportunitatea programului guvernamental de reabilitare termică pentru a impune şi o reabilitare estetică a blocurilor în cauză. Dar la noi, ca la nimeni: în Craiova o astfel de oportunitate este irosită, nu ştiu dacă cu bună ştiinţă sau cu rea intenţie.

Cert este că imagini ca cea de mai sus au devenit foarte frecvente în oraşul nostru, blocuri „reabilitate” în acest fel întâlnind la tot pasul. Mă întreb: oare nu mai interesează pe nimeni să avem un oraş frumos ?