2011 11 Antonescu plus Basescu

Cu chiu cu vai, astăzi s-a consumat prima dezbatere între doi din cei trei candidaţi cu relevanţă din actuala campanie electorală. Mă refer desigur, la Antonescu şi Băsescu.

Nu vreau să intru în detalii sau să mai pun cumva umărul ca să ridic cota din ce în ce mai bună a lui Antonescu. Vreau însă să remarc o diferenţă de atitudine între cei doi, diferenţă care nu doar că a fost foarte vizibilă, dar l-a transformat pe Antonescu în câştigătorul detaşat al întâlnirii.

Spun asta pentru că Antonescu a avut ţinută, în timp ce Băsescu a avut un aer chinuit. Antonescu a vorbit frumos, în timp ce Băsescu a vorbit cu poticneli, căutându-şi cuvintele. Antonescu a vorbit concis, la obiect, în timp ce Băsescu a bătut câmpii. Antonescu a fost elegant, în timp ce Băsescu a fost ofensiv într-un mod nepermis. În general, pe parcursul întregii întâlniri, am văzut o dezbatere între un om superior pe toate planurile şi un interlocutor modest ca prestaţie şi anvergură. Dacă ar fi să compar cu două animale în dispută, Antonescu a fost leul, iar Băsescu doar o capră.

Îmi pare rău pentru Băsescu, pentru că încă mai este preşedintele României, dar în această după amiază mi-a lăsat impresia unui chelner stresat că din bacşişurile pe care le adună nu strânge destui bani ca să-şi plătească rata la maşina prea scumpă pe care şi-a cumpărat-o într-un moment de glorie şi doar ca să rupă gura vecinilor.

Da, cred că Antonescu l-a adus astăzi pe contracandidatul său cu picioarele pe pământ.