Anul electoral 2004 a fost aşteptat cu un interes special. Din anii 90, era prima rundă electorală fără Iliescu în prim-plan. Bătrânul comunist câştigase autoritar în 90, apoi în 92, pierduse în faţa lui Emil Constantinescu în 96, dar revenise cu aplomb în 2000, pentru a câştiga în faţa lui Vadim Tudor. Aşadar, fără eternul Ion Iliescu în prim-plan, 2004 era un moment politic şi electoral interesant. Dar PSD a ştiut să treacă peste asta. Doar aveau un Prim-ministru gata de lupta electorală. Nu ştiu dacă desemnarea lui Năstase în calitate de candidat la preşedinţie a fost sau nu cea mai bună alegere de atunci. Cert este că PSD şi Năstase au pierdut alegerile. Însă, pe cât de bine a fost că prezidenţialele din 2004 le-a pierdut Năstase, pe atât de rău este că cele din 2009 au fost câştigate de Băsescu.

Năstase a pierdut atunci din mai multe motive, cel mai des invocat fiind acela că în România nu se mai suporta hoţia, sau în orice caz, pentru că nu se mai suporta atât de multă hoţie. S-a spus şi atunci, s-a repetat şi după: votul din turul II al prezidenţialelor nu a fost nici pentru Băsescu şi nici împotriva lui Năstase, ci a fost împotriva corupţiei instituţionalizate.

Ce a urmat se ştie. Alianţa DA la guvernare şi PSD în opoziţie. Dincolo de obişnuitele certuri pe directorii de deconcentrate şi pe prefecţi, ba chiar dincolo de actul de guvernare, Alianţa a făcut un lucru extrem de util: a rupt canalele prin care favoriţii fostei puteri se alimentau din resursele naţionale. Sunt voci care spun chiar că unul dintre motivele creşterii economice care a urmat, a fost chiar acesta: s-a furat mai puţin şi astfel au rămas mai mulţi bani în bugetul de stat.

Din păcate, alegerile prezidenţiale din 2009 nu au mai dat aceeaşi şansă României. Victoria lui Băsescu a confirmat după cum s-a văzut, o echipă contestată şi în multe cazuri asociată cu nenumărate exemple de corupţie, începând cu Traian Băsescu, trecând pe la Adrian Videanu, continuând cu Radu Berceanu şi terminând cu Elena Udrea. În acest fel, lupii stau acum paznici la stâna de oi, căci fără diferenţe notabile, haita care administra bugetul înainte de alegeri o face şi acum.

Cu toate acestea, diferenţa dintre cei de acum un an şi cei de astăzi, deşi sunt aceleaşi personaje, este imensă. Dacă acum câteva luni, înainte de alegeri, lupii  mai aveau o umbră de sfioşenie, încercând să joace rolul din povestea cu Scufiţa Roşie, acum nu mai au nicio jenă.

În schimb, acum au susţinerea poporului, care i-a confirmat prin alegeri, au şi susţinerea OTV care a renunţat la Elodia în favoarea lui Elena Udrea şi la Ţolea în favoarea Primului Ministru Emil Boc, şi nu în ultimul rând, au susţinerea preşedintelui care îi trimite pe toţi la serviciu şi le spune cu precizie ce au de făcut.

Reclame