Una din ştirile de astăzi zice că la PSD s-a hotărât suspendarea lui Cătălin Voicu din partid, pe perioada cercetării. Sigur, putem să ne întrebăm de ce or fi aşteptat atât de mult, pentru că vizitele domnului senator pe la DNA au căpătat ceva vechime. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată, iar decizia PSD-ului merită salutată.

În acelaşi context se cuvine să amintim şi gestul fostului primar PNL de la Baia Mare. După decizia instanţei, dl. Cristian Anghel a demisionat atât din calitatea de primar cât şi din calitatea de membru PNL în care ocupa funcţia de Preşedinte al organizaţiei judeţene dar şi cea de vicepreşedinte la nivel naţional. Un gest corect.

Nu aceiaşi situaţie poate fi consemnată la Partidul Democrat. Acolo Antonie Solomon, continuă să fie Preşedintele municipiului Craiova, după cum şi Mircia Gutău îndeplineşte aceiaşi funcţie, dar pentru organizaţia municipiului Râmnicu Vâlcea. Ba chiar îmi aduc aminte că acum vreo două săptămâni, când dna. Monica Macovei a îndrăznit să gândească cu voce tare (sigur, atât cât este voie la dânşii în partid) că dl. Solomon, fiind arestat, trebuie suspendat din funcţie, vreo două trei voci mai groase i-au sugerat să tacă.

După cum se vede, în ce priveşte reacţia partidelor faţă de corupţie şi corupţi, avem trei atitudini diferite.

Prima, cea a PSD-ului, care ia decizia de a suspenda din partid un personaj controversat, chiar dacă acum un an şi jumătate îl vedea pe acelaşi Cătălin Voicu a fi un bun ministru de interne.

Cea de a doua atitudine, chiar dacă nu este întocmai a PNL-ului, este a fostului primar Anghel. Acesta demisionează pentru ca oprobriul public să nu se reverse şi asupra partidului său, deşi e conştient că drum de întoarcere nu mai există.

Cea de a treia atitudine este a PD-L-ului şi mi se pare cea mai interesantă dintre toate: exceptând reacţia dnei. Macovei, în rest avem tăcere deplină. Dar ştiţi cum se spune: şi tăcerea este un răspuns.

Aşa că îmi închipui cum Solomon şi Gutău continuă să-şi conducă organizaţiile de partid şi şedinţele birourilor municipale din Partidul Democrat, tot aşa cum capii mafiei reuşeau să-şi conducă afacerile din celule de închisoare în care erau cazaţi.