Fără îndoială, evenimentul politic de maximă importanţă în această lună este vizita pe care o face la Bucureşti şeful Fondului Monetar Internaţional, dl. Dominique Strauss-Khan.

E drept că o vizită la acest nivel nu este tocmai obişnuită. Ba mai mult, mă gândesc că în repetate rânduri, guvernanţii s-au exprimat despre îndatoririle pe care le presupune acordul cu FMI ca despre nişte teme care trebuiesc făcute. Un fel de „nu ne place ce ne cere fondu’, dar n-avem încotro, e musai …”

Acum ăla de ne prigoneşte cu temele vine la faţa locului să vadă cum stă treaba. Poate să spună domnul Boc orice, dar asta nu sună bine deloc. E ca şi cum dom’ profesor vine acasă la elevul cel rău să mai încerce o discuţie cu părinţii, că efortul eminamente didactic a eşuat, iar dacă lucrurile merg la fel, se lasă cu repetenţie …

Aşadar, dacă ne gândim un pic la vizita lu’ domnu’, poate mai încetează bravada de la Guvern. Pe de altă parte, dacă ne mai gândim şi la mesajele transmise astăzi de dl. Strauss-Khan o să vedem că situaţia din ţară este diferită de entuziasmul afişat de Konducător(i) şi Konducătoare.

Iată un singur exemplu: în discursul de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, s-a spus că în România ne putem aştepta la mişcări sociale tot mai ample. De ce ? Tot domnia sa ne oferă şi răspunsul: pentru că agenda Guvernului a fost amânată şi temele dificile de abordare a crizei de fapt nu au fost corect abordate.

* * *

Pentru cine a urmărit Alegerile Prezidenţiale din Franţa, numele dlui. Dominique Strauss-Khan nu este tocmai necunoscut. Dimpotrivă, domnia sa a fost unul dintre competitori. Ce-i drept, nu a concurat în competiţia cea mare, cea care a desemnat preşedintele, ci într-o competiţie internă, cea care a desemnat candidatul Partidului Socialist Francez. După cum ştim, în competiţia internă a câştigat dna. Segolene Royal, pentru ca apoi, alegerile prezidenţiale să fie câştigate de dl. Sarkozy. Prin urmare, oaspetele nostru de astăzi este un membru marcant al Partidului Socialist Francez, care în treacăt fie spus şi-a început cariera politică în Uniunea Studenţilor Comunişti.

De altfel, dl. Strauss-Khan este un redutabil politician: a deţinut funcţii administrative şi politice importante, precum primar, consilier regional, în mai multe rânduri deputat, ministru al economiei şi comerţului în 1991, susţinut pe atunci de preşedintele Mitterand, sau mai recent, ministru de finanţe în guvernul Lionel Jospin din 1997.

Interesant nu ?