pensionar

Numărul de pensionari din România nu este o cifră unică. Fiecare instituție are câte o părere despre asta și în buna tradiție românească, părerile sunt diferite. În orice caz, media se învârte pe la vreo 6 milioane de pensionari.

În ce privește valoarea pensiei, lucrurile sunt mai clare. Cam toată lumea (popor, instituții, guvern) este de acord că pensia medie este în jur de 700 de lei.

Așadar, dacă vrem să aflăm de ce plâng miniștii guvernului Boc de le sar ceasurile de la mână când vine vorba de pensiile din România, facem un calcul simplu: 6 milioane deînmulțit cu 700 de lei, face 4.200 de milioane. Deci, cam ăștia sunt banii pe care până acum, statul român, prin guvernul său, i-a plătit pensionarilor în fiecare lună.

Dacă calculăm 15 % din această suma de mai sus, aflăm și economia gândită de geniul pedelist de la Cotroceni: numai 630 milioane de lei, adică vreo 150 milioane de euro.

Acuma să mă ierte Sfântul, dar 150 milioane de euro nu este o sumă foarte mare. Distribuită pe patruzeci și două de județe + Municipiul București + Guvernul Românei, cu tot cu Videanu, Berceanu și Udrea nu cred că este mai mare decât valoarea tuturor șpăgilor.

Așa că dacă guvernanții vorbesc despre solidaritate și alte chestii de-astea, cea mai corectă atitudine ar fi să nu mai ia șpagă. Sau dacă o iau totuși, să o doneze în contul acela de solidaritate despre care vorbea șeful lor !