Demisia lui Marian Miluț din funcția de Președinte al PNȚ-ului poate fi oportunitatea unui nou început, după cum asumarea funcției vacante de către Aurelian Pavelescu poate constitui premisa unei deschideri către societata civilă.

Desigur, evenimentul nu trebuie redus la înlocuirea lui Miluț cu Pavelescu, ci dimpotrivă, trebuie utilizat pentru a ajuta unul dintre cele mai importante partide românești să revină acolo unde îi este locul, pe prima scenă politică a țării. Dar pentru asta, sunt necesari câțiva acțiuni.

În primul rând, țărăniștii au nevoie de o reconciliere a celor două tabere din interiorul partidului. Este posibil ca Radu Sârbu și Aurelian Pavelescu să găsească căile de a comunica și de a vorbi aceiași limbă. În acest fel, nu mă îndoiesc că exemplul fiecăruia dintre cei doi va fi urmat de adepții săi, iar PNȚ-ul își va avea atât liniște cât și mai ales, direcții de lucru. Sunt două lucruri pe care dacă cei doi le vor oferi lor și colegilor lor, va fi posibilă și reconstrucția partidului.

În al doilea rând, este necesară o delimitare clară de Traian Băsescu și structurile politice pe care acesta le patronează, respectiv PDL și UNPPR. PNȚ-CD este un partid cu o istorie impresionantă, care nu are ce căuta în compania urât mirositoare a susținătorilor de duzină, confecționați la apelul de seară. O astfel de atitudine va aduce membri noi, în special dintre cei care, mai ales în ultima perioadă, au fost dezamăgiți de politicianism și demagogie.

În al treilea rând, PNȚ va trebui să elaboreze un proiect de program de guvernare, bazat pe respectul valorilor de dreapta. Este timpul ca impostura Partidului Democrat în rolul de promotor al dreptei românești să ia sfârșit. Efortul pe care îl face Partidul Național Liberal în acest sens merită o mână de ajutor țărăniștilor, chiar dacă se vor găsi destule voci care să conteste o astfel de măsură. Totuși, eu cred că o astfel de atitudine va fi salutată mai ales de opinia publică, în special de cei nemulțumiți de felul imberb și neconvingător în care evoluează actuala opoziție, iar PNȚ-CD are mare nevoie de asta.

Fiecare dintre cei trei acțiuni este câte un pas către normalitate. Desigur, mai sunt necesare și alte acțiuni, dar cred că dacă acești trei pași vor fi făcuți, PNȚ va reuși să își atragă o imagine nou, de partid gata să ofere o alternativă la actuala criză.