Ieri dimineață (adică pe 9 iunie) Fundația Horia Rusu a organizat o dezbatere cu o temă foarte interesantă în contextul de azi.

Titlul ? La fel de interesant: CRIZA ECONOMICĂ NU POATE FI UN PRETEXT PENTRU RESTRÂNGEREA DREPTURILOR INDIVIDUALE.

Pentru unii, poate să pară curioasă o astfel de temă. Întradevăr, cum ar putea fi o criză responsabilă pentru restrângerea drepturilor individului ? Ei bine, iată ce performanța guvernului Boc a ajuns și aici: nu mai departe decât săptămâna trecută, șeful guvernului a invocat Art. nr. 53 * din Constituție (cel privind restrângerea drepturilor și libertăților) pentru a justifica acordul cu FMI și măsurile de austeritate.

Așadar, demersul Fundaţiei Horia Rusu a fost cât se poate de oportun, mai ales că discuțiile moderate de Răzvan Dumitrescu sau extins și asupra altor teme pe care le prezint mai jos, convins fiind că fiecare dintre ele poate constitui subiectul unei dezbateri separate. 

Cum au devenit pensionarii, şomerii, medicii şi profesorii periculoşi pentru siguranţa statului ?

Soluţia articolului 53 din Constituţie poate fi adoptată şi în cazul unor greve de amploare sau manifestaţii împotriva autorităţilor ?

Ce instrumente deţine individul pentru a reacţiona în faţa abuzurilor autorităţilor publice, utilizate ca forme de rezistenţă civică ?

Este cetăţeanul suficient de educat încât să-şi reclame drepturile ?

Cum se formează cetăţeanul pentru viaţa democratică ?

Ce fel de stat dorim să avem ?

Ce ne uneşte pe noi, ca români, astăzi ?

Printre invitații dezbaterii s-au numărat câțiva dintre specialiștii Comisiei pentru o Nouă Constituție, înființată de Fundația Horia Rusu, dar și analiști politici, jurnaliști, personalități politice. Aș aminti aici pe prof. Daniel Barbu, prof. Gheorghe Piperea, prof. Simina Tănăsescu, Dorina Rusu, Dinu Zamfirescu, Bogdan Glăvan, Iosif Boda, Ion M. Ioniță, Raymond Luca, Cristian Mititelu, Gabriel Andreescu și alții. Nu în ultimul rând, trebuie subliniată prezența fostului președinte, dl. prof. Emil Constantinescu.

În ce mă privește, am folosit prilejul oferit de Fundația Horia Rusu pentru a prezenta un punct de vedere despre subiectele propuse. Dar asta va fi o postare separată. Până atunci, cei care doresc pot afla mai multe de la http://www.fundatiahoriarusu.ro/

*

*) Articolul 53 din Constituția României are două paragrafe, și se prezintă astfel:

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.