Știți maxima aceea care i se atribuie lui Churchill ?  Zicea fostul prim ministru că „democrația este un sistem politic prost, însă rămâne cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum”.

Nimic de zis, fraza este un citat frumos, invocat de fiecare dată când vorbim despre imperfecțiunile democrației.

Și totuși … privind la produsele democrației românești, mă gândesc că ceva este totuși în neregulă. Chiar așa, ca o expresie a democrației, România nu poate inventa ceva mai bun decât Băsescu ?

Petre Țuțea nu era de acord cu Churchill și zicea că democrația este sistemul social în care face fiecare ce vrea și în care numarul înlocuiește calitatea. Nici că se putea definiție mai corectă pentru grobianismul guvernanților noștri. De fapt, ei fac ce vor în numele majorității încropite prin vânzare și respectiv cumpărare de voturi în instituția supremă a democrației, Parlamentul.

Apoi, mi-am dat seama că fostul om politic britanic vorbea dăduse definiția acum șaizeci de ani, când erau alte timpuri. Pe vremea aceea (îmi spunea tata) nici nu era nevoie să faci un contract comercial, pentru că între domni, funcționa cuvântul de onoare, mai puternic decât actele. În plus, Churchill vorbea ca om politic în Marea Britanie, țară bazată pe un un alt sistem de valori. Altfel spus, țara lui Churchill era (și încă este) o monarhie, iar din această perspectivă definiția sa nu este doar acceptabilă ci eminamente corectă.

Așa că până la urmă am înțeles: monarhia este un garant. Chiar și pentru democrație, care altfel este un sistem politic prost din moment ce nouă ni l-a dat tocmai pe Băsescu …

Reclame