De câțiva ani, spre amuzamentul general, circulă o listă a perlelor de la examenele de bacalaureat. Expresia din titlu este una dintre cele mai frumoase și totodată dintre cele mai vechi. Chiar dacă fiecare nouă sesiune aduce o îmbunătățire a listei cu expresii noi, aceasta este prezentă în fiecare an și este citată deseori.

Dar, dincolo de amuzamentul pe care îl provoacă, listele de perle au și o parte serioasă: ele sunt creația unor absolvenți de liceu care s-au confruntat cu prima încercare a vieții lor, examenul de bacalaureat. Indiferent de rezultatul pe care îl obțin, viața merge înainte. Unii se apucă de o meserie, alții merg mai departe la o facultate, după cum sunt și dintre cei care aleg să nu facă nimic. Fiecare se comportă după cum simte nevoia, după cum poate și după cum îi permite sistemul din care deja face parte.

Fără să fac un efort prea mare de imaginație, îmi dau seama că autorii perlelor de la bac încep să ocupe poziții în societate, pe măsură ce timpul trece. Ei devin proiectanți, frizeri, directori, polițiști, emigranți, tați de familie, deputați, vânzători, sportivi, primari, hoți de buzunare, ingineri, etc. În cele mai multe cazuri, formația intelectuală și educația lor nu contează prea mult în ansamblul general. Deja nu mai miră pe nimeni că ne plac manelele, deși am dat lumii (nu țării !) pe celebra Mariana Nicolescu …

Și totuși, ce se întâmplă în situația în care autorii perlelor de la bac nu se limitează la statutul hărăzit de educația pe care au dobândit-o și pătrund în zona în care se administrează România și i se construiește viitorul ?

Chiar așa, cum îi stă unei comune condusă de un analfabet ? Cum se simte oare un oraș administrat de un cocălar ? Care sunt perspectivele unui județ în fruntea căruia se găsește un hoțoman ? Ce viitor poate avea o țară reprezentată de un ticălos ?

Ne aducem aminte cum am fost învățați mereu că țara noastră este frumoasă și bogată, că românii sunt un popor harnic și bun la suflet, dar care nu a avut noroc din cauza turcilor, rușilor sau americanilor, după caz. Iar acum, maturi fiind, nu mai înțelegem ce se întâmplă și de ce românii sunt mereu la coada clasamentelor, așa harnici, buni și muncitori.

De fapt, explicația este foarte simplă. Analfabeții, pițipoancele, cocălarii, hoțomanii, ticăloșii, putorile, nemernicii, proștii au pătruns peste tot. Într-o țară civilizată, această tagmă nu reușește să depășească granițele firești pe care societatea le-a format în timp. Acolo există un sistem imunitar care izolează ce-i rău și protejează ce-i bun. Aici este pe dos. Nu numai că le-am deschis larg porție, dar le-am încredințat bugetele și i-am desemnat să ne construiască viitorul.

Așadar, nu trebuie să ne mire că bugetul o duce rău iar viitorul este strâmb. Minciuna sfruntată, hoția argumentată și ticăloșia veselă reprezintă sistemul. Corupția generalizată este regula iar omul corect este excepția.

Altfel spus, după cum a subliniat și fostul bacalaureat, avem o grădină și în fund un măr.

Reclame