Săptămâna trecută s-a convocat Consiliului Local pentru a se discuta proiectul de hotărâre inițiat de Primar, prin care s-ar fi mărit taxele locale. Ideea executivului local este una dintre tâmpeniile promovate de guvernul Boc ca fiind măsuri anticriză, respectiv mărirea taxelor ca metodă de a alimenta suplimentar un buget secătuit. De fapt, un fel de luptă continuă a administrației împotriva capitalismului românesc, sau mă rog, a ceea ce a mai rămas din el.

Bineînțeles că o astfel de discuție nu a fost una ușoară. Argumentele „pro” au venit din partea puterii pediste, care are nevoie de tot mai mulți bani pentru a se întreține, iar argumentele „contra” au venit din partea opoziției pesediste care nu s-a lăsat și a găsit numeroase vicii și inadvertențe în textul hotărârii.

Din fericire pentru craioveni, rezultatul votului a respins ideile majorității, iar primăria va trebui să găsească alte metode pentru a-și finanța deficitul.

Pe de altă parte, privind însă la felul în care s-a votat, am avut o surpriză: toți consilierii liberali s-au abținut de la vot, deși o atitudine pe un astfel de subiect era pe cât de necesară în contextul actual cât mai ales conformă cu poziția PNL față de fiscalitate, în general. Pentru mine râmâne de neînțeles de ce liberalii craioveni nu se implică într-o chestiune atât de serioasă, lăsând ca deciziile să fie luate în urma dezbaterilor dintre majoritatea PD și opoziția PSD …

Mai mult, dacă colegii mei ar avut curiozitatea să lectureze proiectul de hotărâre, ar fi găsit acolo o mostră de gândire demnă de primele măsuri ale guvernului Petru Groza, înainte de naționalizare. Astfel, primăria propunea ca persoanele fizice cu mai multe clădiri în proprietate să plătească un impozit majorat în trepte succesive, cu până la 300 %. Măcar la asta ar fi trebuit să reacționeze dânșii, dacă nu pentru corecția unei absurdități, măcar în numele unor principii și valori …