Ieri l-am auzit pe președintele țării explicând cu nonșalanță diplomaților români aduși la Cotroceni, că banii din împrumuturile contractate nu s-au folosit pentru investiții ci doar pentru a plăti pensii și salarii. Tocmai începusem să mă enervez, când omul a continuat spunând că această situație va continua și la anul, doar că sumele împrumutate vor fi probabil mai mari … Ce să te mai enervezi, dacă însuși președintele zice că anul ăsta o ducem rău, iar de la anul luăm măsuri să o ducem și mai rău. Dacă nu se găsește nimeni dintre cei prezenți să sară-n sus, ce să fac eu ?
Pe fondul discursului lui Băse, mă gândeam că o astfel de atitudine este profund anti-economică și că o țară care se împrumută pentru a finanța cheltuielile este condamnată și mai devreme sau mai târziu ceva se va rupe. Aveam în minte exemplul unei firme în care nimeni nu mai produce nimic, în schimb se împrumută cu bani de la bancă pentru a plăti salariile celor care stau și ratele pentru mașina de lux a directorului. Cât poate să mai dureze ? Un an ? Doi, după cum zicea economistul ăla * de la Harvard ?
Așa că începusem iar să mă enervez … Apoi mi-a trecut: Băsescu continua, vorbind de această dată despre politicienii iresponsabili care, citez aproximativ: „ … au cumpărat voturi cu bani de la bugetul de stat ca să-și asigure succesul în alegeri. Foarte bine, au cumpărat, acum alegerile s-au terminat și cineva trebuie să plătească …”
Las la o parte că dacă vorbim despre politicieni iresponsabili, primul exemplu care îmi vine în minte este chiar președintele. Ce nu-mi trece este că știm foarte bine că guvernul lui Boc a avut o singură grijă în primul an: realegerea Băsescului ! Iar în acest scop nu s-au sfiit să folosească banii de la buget pentru a convinge electoratul. Acum, vorba președintelui: alegerile s-au terminat, el a obținut mandatul de la popor, iar mai departe același popor trebuie să plătească …
Cred că suntem cu toții personajele unei piese din teatrul suprarealist, iar Ubu după ce iese de pe scenă se duce în culise și râde de se prăpădește de ceilalți: actori, spectatori, tot … Apoi pleacă la braț cu tanti Jioqonda, chicotind și plănuind amândoi cum să dea foc teatrului.
*) economistul ăla este Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard. Mai zilele trecute spunea că România este pândită de primejdia falimentului. Evident, Băse al nostru îl contrazice …
Ma intreb ce s-ar intampla daca ar face greva tot sistemul de stat – fara, sa zicem, cei in functii politice – de luni pana vineri. Cinci zile lucratoare. Trenuri, spitale, scoli… Nu cred ca ar putea sa-i dea afara pe toti, nu sunt destui straini ieftini care sa stie romana sa-i inlocuiasca. Si daca nu merge, sa tot faca greva pana cand se semneaza conditii decente de munca si plata. Real balls.
ApreciazăApreciază
Bună întrebarea !
Totuși, mi-e teamă că nu s-ar întâmpla nimic ! Luni, Boc ar face un apel la calm. Marți, apelul ar fi reluat de Băse. Miercuri ar fi ceva emisiuni și dezbateri pe la TV, în care protagoniștii s-ar umfla unii la alții, iar joi toată lumea ar fi în așteptarea zilei de vineri în care ar trebui să se tragă concluziile. Sâmbătă-Duminică: week-end !
ApreciazăApreciază
Daca au taiat 25 % din salar( de la prostime), hai sa le mai luam inca 5 zile (adica ne da 5 zile in concediu fara plata)?De asta ce mai spuneti??????
ApreciazăApreciază
Nu au tăiat doar de la prostime, ci de la toti bugetarii. Numai de la parlamentari si de la guvernanți nu au tăiat și ălora nu le dă nici concediu fără plată că cică trebuie să ducă grija noastră.
ApreciazăApreciază
De acord, Horatiu, Nu este o solutie in sine, dar majorarea taxelor sigur ne va duce in prapastie! Daca nu suntem deja acolo si nu realizam!
ApreciazăApreciază
Poate că nu suntem în prăpastie … Depinde doar de noi dacă continuăm sau nu !
ApreciazăApreciază
Singura solutie este schombarea acestei gasti de sugatori de la conducerea tarii cu persoane serioasa care sa transmita lumii ca legile din Romania , toate legile vor ramane neschimbate cel putin 5 ani de zile si vor fi respectate cu strictete – aceasta va insemna incredere ( se vor putea planifica afacerile ) si va stimula investitii sigure si atat de necesare pentru relansarea economiei , restul se va indrepta de la sine si , incet , incet se vor putea modifica si impozitele si salariile , etc.
ApreciazăApreciază
acolo a mai fost ceva dar de aceasta data bun
a fost vorba de promovarea moldovei
e drept stangaci prostut da merge
cat despre economie
iti zic un amanunt
daca orlistul zice sa cureti pavilionul urechii in zona exterioara cu betigas
adica acolo unde dai usor si cu degetul
sa nu-l bagi in ureche ca poti sa o faci rau de tot si definitiv
noi avem un jucator care si-a bagat in ureche
e drept si eu fac dar nu sunt presedinte
adica
daca toti fraieri cred ca tre sa reducem cheltuielile de personal pentru ca scazand pibul ele au crescut automat ca pondere
(iar pnb noi il avem la fel cu pibul si mai natarai)
atunci al de e presedinte si se ia dupe ce zice lumea
sa fie popular
dar nu dupa ce zic adevartii specialisti (adica nu aia care nu au fost in stare sa macane de economie cand trebuia si nu dupa razboi)
atunci asta e
deci atentie cum punem problema si la ce
nu inseamna ca nu faci restructurari care inseamna altceva decat ajustari
ApreciazăApreciază
Mă întreb dacă scăderea impozitelor și TVA ar fi soluția pentru relansarea economiei. Deocamdată opoziția vorbește doar de impozitarea progresivă – și atât. Mi se pare puțin, foarte puțin..
ApreciazăApreciază
Scăderea impozitelor nu este o soluție în sine, dar ar ajuta relansarea economiei, desigur cu condiția de a exista și alte măsuri.
ApreciazăApreciază
Care economie?rrrromania nu a avut niciodata economie ,a avut un kkt de economie.Nu tu industrie,nu tu agricultura,doar incultura.Indolenta,ignoranta,lenea,maneaua,peturile,mersul la mare si pofta de mititei.Astea-s preocuparile rromi(nilor).Vreti vile si masini de lux ,dar fara sa munciti.Si mai vreti ceva:raul celorlalti de pe linga voi.Invidia,oftica-i „pe felie” .
ApreciazăApreciază