Despre necesitatea modificării Constituției României se vorbește nu doar foarte mult ci și de foarte multă vreme. Cei douăzeci de ani scurși de la abrogarea Constituției Comuniste nu au fost suficienți pentru ca România și românii să producă o schimbare a legii fundamentale, deși imperfecțiunile ei au produs mereu conflicte instituționale.

Totuși, s-a reușit performanța de a accepta ca pe o concluzie comună că nici actuala Constituție nu mai corespunde nivelului de dezvoltare a statului român, chiar dacă de multe ori deficiențele sunt remarcate de pe poziții diferite.

În acest context trebuie salutat proiectul inițiat de Fundația Horia Rusu de a constitui o Comisie având ca obiectiv declarat redactarea unei noi Constituții.

Simpla enumerare a specialiștilor care alcătuiesc acest colectiv vorbește de la sine despre valoarea comisiei și nivelul demersului: prof. dr. Daniel Barbu – Universitatea din Bucureşti, prof. dr. Gheorghe Piperea – Universitatea din Bucureşti, prof. dr. Corneliu Liviu Popescu – Universitatea din Bucureşti, prof. dr. Simina Tănăsescu – Universitatea din Bucureşti, conf. dr. Manuel Guţan – Universitatea din Sibiu, conf. dr. Valentin Constantin – Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, precum și dr. Alexandru Jădăneanţ, Universitatea de Vest din Timişoara.

Așadar, peste câteva zile (mai precis pe 7 octombrie) Fundația Horia Rusu va organiza o nouă dezbatere, de această dată despre Rolul şi atribuţiile Parlamentului într-o democraţie consolidată.

Folosesc acest prilej pentru a enunța doar câteva din temele propuse, cu speranța că în cele câteva zile rămase voi aduna aici câteva păreri, sfaturi, opinii.

  1. Structura Parlamentului – bicameral, unicameral.
  2. Supendarea Preşedintelui.
  3. Dizolvarea Camerelor.
  4. Referendumul în România – veto popular vs. referendum abrogativ, referendum pentru demiterea unor aleşi publici.
  5. Statutul parlamentarului – mandatul reprezentativ vs. mandatul imperativ; imunitatea parlamentară, rolul anchetelor parlamentare.
  6. Controlul parlamentar – moţiunea de cenzură, întrebări şi interpelări.
  7. Eliminarea migraţiei politice a parlamentarilor – şi, în general, a aleşilor – prin instituirea unei interdicţii juridice sau a unui pact politic încheiat între partide.
  8. Oferirea unui rol constituţional liderului opoziţiei.

În ce mă privește, voi încerca la rândul meu să scriu câte un material despre fiecare din aceste subiecte, mai ales că dinspre dl. Boc, prin intermediul dnei. Anastase, a plecat deja către dl. Băsescu un document intitulat Proiect de lege privind reviziuirea Constituției României. De prisos să vă mai spun ce conține documentul, cred că știți sau măcar bănuiți deja. Iar pentru cine dorește să îl consulte, poate să o facă dând un click aici: Proiect Revizuire Constitutie.