Peste tot în lume, partidele duc o luptă permanentă pentru a își convinge electoratul de justețea programelor sale. Evident, asta nu se întâmplă doar în campania electorală, ci și în perioada dintre alegeri. De altfel, manualul oricărui partid spune că adevărata campanie electorală începe în ziua imediat următoare alegerilor, indiferent de rezultatul acestora. Iar în campanie ai nevoie atât de activiști care „știu cum merge treaba”, cât și de lideri de opinie și purtători de mesaj. Iar pentru a fi cât mai convingător, fiecare partid se străduiește să alăture activiștilor săi, oameni recunoscuți în comunitate, oameni care să-și fi construit anterior intrării în politică o carieră și o imagine de succes: în familie, în profesiune, în sport, în afaceri, etc.

După cum s-a observat, scena politică românească abundă în astfel de exemple, care se regăsesc fără deosebire în absolut toate partidele. Scopul este clar: o personalitate are întodeauna un cuvânt mai greu de spus, iar prin credibilitatea acumulată în spațiul public, este greu sau chiar imposibil de contrazis. Ca să fiu mai bine înțeles, am să mai spun că Irinel Popescu va fi mereu competent în medicină și chirurgie, Teo Trandafir va avea mereu o audiență TV de invidiat, Ilie Năstase va rămâne mereu unul dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, Mircea Diaconu va face parte mereu din galeria marilor noștri actori. Prin urmare, chiar dacă activează în politică, aceste personalități împrumută din șarmul și din credibilitatea lor partidelor din care fac parte, indiferent care sunt acelea.

Iată de ce, statutul PNL – și cred că oricare alt statut de partid – a prevăzut un articol (nr. 53 se numește) care permite ca în cazuri excepţionale, personalități locale care hotărăsc a se înscrie în partid să poată fi cooptate în funcții, peste structura aleasă, utilizând în acest scop proceduri minimale. Normală, firescă atitudine ! A netezi drumul unei personalități care decide să se implice într-o zonă dominată de interese meschine, trădări, minciuni, hoție, poate fi o cale de îmbunătățire a calității politicienilor.

În cazul PNL Dolj, o astfel de idee ar trebui să fie nu doar excepțională ci și un instrument de lucru. Și asta deoarece „structura aleasă” nu conține prea multe personalități. Mai precis, dacă îl dăm la o parte pe Mihai Voicu – o personalitate îndoielnică, pe bietul Oprea – o totală lipsă de personalitate, pe alte patru-cinci personalități aflate la granița dintre penali și interlopi, nu mai rămâne nimic. Poate doar o gașcă gelatinoasă, gata oricând să aplaude orice fâs le este furnizat sub formă de gândire.

În atari condiții, când am auzit acum vreo două-trei zile că PNL Dolj se pregătește se invoce articolul de mai sus pentru a primi în structura de conducere a filialei locale o personalitate, m-am bucurat sincer. Am crezut că liderii locali ai partidului, fiind preocupați de alegerile care bat la ușă sau poate chiar de viitorul țării, au reușit să convingă vreun om de vază să intre în partid. În definitiv, liberalismul este împărtășit de multe personalități locale, chiar dacă au rezerve în ce privește înscrierea în partid, datorită calității „structurii alese”.

Din păcate, bucuria mea a durat numai până în această după amiază, când interesându-mă cine este personalitatea locală care se bucură de atenția liberalilor doljeni, am aflat că este vorba despre unul Sido.

Sido ? Da, Sido !

Adică în loc să fie vreunul dintre un profesorii universitari de marcă, vreunul dintre avocații de succes ai Baroului, vreunul dintre artiștii Naționalului craiovean, vreunul dintre oamenii de afaceri – nu eu, altul, oricare dintre cei care asociază Craiova cu seriozitate și competență, și nu cu bâte, cuțite, sânge și răfuieli de stradă, în loc de oricare dintre aceștia sau în loc de toți la un loc, PNL Dolj îl aduce în partid pe Sido.

Bravos națiune, halal să-ți fie !

P.S. Pentru cine nu știe cine este Sido, trebuie spus că numele lui întreg este Isidor Răducea. Cine vrea să afle mai multe trebuie să tasteze pă gugăl (da, gugăl), și o să obțină astfel sinteza rezultatelor: în afară de știrea istoricei împăcări cu PNL Dolj după divorțul de acum doi ani, nimic !

Reclame