Într-un anumit context, un tânăr de 22 de ani, vădit preocupat de viitorul său dar și de al nostru mi-a pus o întrebare foarte simplă: „Încotro ne îndreptăm ?

I-am răspuns că pe cât de simplă este întrebarea, pe atât de complicat este răspunsul, deoarece niciuna dintre instituțiile de la care așteptăm răspunsuri nu se grăbește cu clarificări, ci dimpotrivă: din cauza lor, viitorul nostru este lipsit de repere și dominat de incertitudini.

Și totuși, cum poate fi corectată această situație ?

În mod normal, răspunsul la întrebarea „Încotro ne îndreptăm ?” ar trebui să fie oferit de un Program de Dezvoltare Națională, care să pornească din starea de fapt existentă acum în țară, pe care să o definească fără partizanate politice și care să fie asumată de toate instituțiile semnificative ale țării. Nu este un demers simplu, dar nici imposibil. În orice caz, statistici există, sunt la îndemâna oricui. Ele trebuie doar acceptate, atât în cifre cât și în concluziile care decurg din acestea.

Mai departe, aceleași instituții trebuie să propună obiective naționale majore, cu termene de predare precise, cu strategii elaborate pe termen scurt, mediu, sau lung. Biserica, Academia Națională, Banca Națională, Universitățile, Sindicatele, sunt doar câteva exemple de instituții care au obligația de a participa activ la elaborarea unui astfel de program.

Într-un final, ar urma și dezbaterea publică, care va da posibilitatea și altor organizații să corecteze și să îmbogățească planul inițial.

Toate acestea nu sunt acțiuni foarte complicate. Este doar o chestiune de atitudine a elitelor intelectuale, politice, economice, față de problemele care frământă națiunea. De altfel, într-o țară civilizată chiar există astfel de programe, izvorâte din imaginația și clarviziunea liderilor săi, iar populația țării respective înțelege să-și aducă contribuția prin muncă, astfel încât obiectivele propuse să poată fi atinse.

Din păcate, în România nu există o astfel de perspectivă. Cei care conduc țara sunt preocupați doar de administrarea problemelor curente, fără să gândească niciodată dincolo de limitele propriei guvernări. Nu am văzut niciodată un program politic care să-și propună obiective pe termen lung.

Opoziția la rândul ei, nu produce programe alternative, ci se limitează în a critica puterea, prizonieri principiului alternanței la guvernare, care spune că niciodată după 1990 cei de la putere nu și-au reînnoit mandatul. Prin urmare, a face opoziție, nu înseamnă o corecție aplicată puterii ci arta de a aștepta căderea celor de la putere, urmată după cum s-a tot văzut, cu înlocuirea alor lor cu ai noștri.

Iată de ce, răspunsul la întrebarea de mai sus este foarte greu de dat. De fapt, nu eu sunt cel care poate da răspunsul, ci doar conducerea țării, oricare ar fie ea, roșie, portocalie, galbenă sau verde.

O să-mi spuneți că ne-am obișnuit să cerem prea multe de la putere, fără să dăm nimic în schimb. O să vă răspund că nici nu aș cere altceva de la putere și că dau în fiecare lună impozite. Mai mult, am să adaug că doar ea, Puterea, poate face asta, deoarece prin intermediul ministerelor și altor servicii ale statului, dispune de toate datele necesare. În plus, doar dispune și de autoritatea necesară astfel încât instituțiile enunțate mai sus să poată fi adunate pentru îndeplinirea unui ideal comun.

Iar dacă puterea nu poate oferi căile de dezvoltare, este de datoria opoziției să le găsească și să le propună țării ca alternativă. Să nu uităm că opoziția dispune întotdeauna de suficienți specialiști dintre cei care au administrat guvernarea precedentă. Dacă transporturile merg prost, fosta echipă ministerială trebuie nu doar să arate ce și unde merge prost, ci și ce va face peste un mandat, atunci când va reveni la putere. La fel în agricultură, în sănătate, în învățământ. Opoziția trebuie să renunțe la scopul enunțat de a câștiga puterea și trebuie să demonstreze că odată câștigată, puterea va fi folosită pentru a da o nouă direcție țării.

Doar așa, România își va regăsi ritmul pierdut și va dispune de energia necesară pentru a trece cu bine peste o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic și social.

Dar până atunci, îmi este teamă că va fi prea mult timp de așteptat.