Tot navigând pe net, am găsit un site foarte interesant, pe care mă bucur să îl semnalez și aici: o listă a indezirabililor din politica românească, care după părerea autorului (și a mea, de altfel) se găsesc în toate partidele.

Motivația este la rândul ei foarte interesantă, așa că o să-mi permit să citez:

„Mulți dintre cei de mai jos s-au plimbat între funcții publice, între partide, între sinecuri date cu mărinimie de șefii de partid pe care i-au pupat până mai ieri și poate că îi vor scuipa mâine. Alții au pierdut vremea prin parlament și funcții fără ca trecerea lor pe-acolo să lase ceva urme.”

Mai departe, autorul site-ului propune și o soluție:

„Societatea civilă trebuie să le ceară acestor oameni să facă un pas înapoi, să se retragă la vilele lor de la munte sau din străinătate, să-și poarte nestingheriți dar în decență, dacă sunt capabili, scumpele poșetuțe și mașinile cu cilindree nesimțită, obținute din comisioanele nesimțite de la contractele nesimțite pe care le-au făcut pe spatele bugetului României …”

Ideea nu este tocmai nouă. Înainte de alegerile din 2004, a mai existat o listă asemănătoare, alcătuită de Coaliția pentru o Guvernare Curată și de Societatea Academică Română. Ideea s-a reluat și în 2008. În ambele cazuri, pe listă s-au găsit candidați care colaboraseră cu Securitatea, care fuseseră găsiți în conflict de interese sau care nu-și completaseră declarațiile de avere.

Tot pentru alegerile din 2008 s-a implicat și Academia Cațavencu, care a publicat o „Listă a candidaților pătați”, întocmită cam pe aceleași criterii: traseism politic, colaborare cu Securitatea, declarații de avere lipsă.

După cum știm, alegătorii nu s-au lăsați influențați de sugestiile venite pe această cale și au ales în Parlament, de-a valma activiști ai fostului PCR, securiști dovediți, sau afaceriști dubioși. Ce a rezultat de aici, vedem acum: un Parlament slab, cu o majoritate subordonată Băsescului și total insensibil față de problemele cu care se confruntă România.

Dincolo de aceste considerații, lectura listei de indezirabili mi-a produs și o surpriză: județul Dolj este foarte bine reprezentat ! Patru dintre parlamentarii săi se regăsesc acolo, respectiv: Mihai Voicu – PNL, Gelu Vișan și Radu Berceanu – PDL, Mircea Geoană – PSD. La aceștia se adaugă – cum altfel ? – și primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, ridicând la cinci numărul politicienilor doljeni prezenți în lotul politicienilor indezirabili.

Dacă mă gândesc bine, cred că asta poate fi o explicație pentru starea în care se găsește județul nostru: lipsit de investiții majore, cu o infrastructură căzută, în coada tuturor clasamentelor …