Ieri s-a consumat cea de a doua vizită a ASR Principele Radu la Craiova. Ca și în primăvară, scopul a fost o întâlnire cu studenții craioveni. Dacă în martie, tema discuțiilor a fost despre LEADERSHIP, de această dată s-a vorbit despre IDENTITATE ȘI SECURITATE NAȚIONALĂ.

Desigur, tema este frumoasă și generoasă, mai ales într-o perioadă în care identitatea națională tinde să devină un concept învechit, uitat, iar securitatea națională a ajuns să fie periclitată chiar de către cei care au obligația să o asigure.

Dintre toate cele discutate, o interpretare foarte interesantă a termenului de „securitate națională” dezvoltată de ASR Principele Radu mi-a atras atenția și din acest motiv voi relua subiectul și aici.

Astfel, explicația propusă de Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru „securitate” este următoarea: Faptul de a fi la adăpost de orice pericol. Sentiment de încredere şi de linişte pe care îl dă cuiva absenţa oricărui pericol.

Iată și explicația propusă de celebrul Larousse: Situația în care cineva sau ceva nu este expus niciunui pericol și niciunui risc.

În fine, varianta Oxford Dictionary: Starea sau sentimentul stabil de securitate; Fară de frica sau anxietate.

Analizate în contextul de astăzi, într-o țară guvernată de incapacitate managerială definițiile de mai sus ne arată că România trăiește de câtva timp într-o stare de insecuritate națională majoră. Nu este o noutate pentru nimeni că sentimentele românilor sunt dominate acum de neîncrederea majoră în Guvern și Președinte, de riscurile pierderii locului de muncă, sau de frica provocată de nesiguranța zilei de mâine. Trebuie să fim de acord că toate acestea nu sunt relevată doar de sondaje ci și de mișcările de stradă, fie ele organizate sau spontane.

Iată de ce, ca o concluzie, putem conchide că felul în care este condusă acum România de PD-L, de Guvernul Boc și de Președintele Traian Băsescu, este un adevărat atentat la siguranța națională a României. Prin urmare, această interpretare ar trebui să se constituie într-un argument suplimentar pentru demitere, nu doar a Guvernului ci mai ales a Președintelui.