Ca să înțelegem că Traian Băsescu și ai lui chiar au dus țara într-o fundătură, unul dintre evenimentele de ieri trebuie scos în evidență.

Prin intermediul televiziunilor, o țară întreagă a asistat la manifestațiile de stradă ale militarilor care au ales o metodă de protest folosită mai degrabă la mitingurile antiamericane din Orient: au ars afișe înfățișând președintele, ba chiar un chipiu de marinar, ca să nu mai existe nicio îndoială cu privire la mesajul lor.

De aici trebuie înțeles cel puțin că furia acumulată de militarii români împotriva președintelui este destul de apropiată ca intensitate de furia manifestanților din Intifadă.

Dar mai este ceva: manfestanții de ieri, adică militarii, nu sunt niște simpli bugetari, ci sunt chiar Armata României, deci una dintre instituțiile fundamentale ale țării, cu îndatoriri constituționale dintre cele mai importante. Nici destinatarul protestului nu este un oarecare, deși pare. Dincolo de funcția de Președinte pe care încă o mai deține, locatarul de la Cotroceni îndeplinește și funcția de Comandant Suprem al Forțelor Armate.

Așadar, ceea ce s-a întâmplat ieri în fața Palatului Prezidențial este mai mult decât un simplu miting de protest. Este o dovadă clară a disoluției statului român, urmare firească a dezinteresului pe care cele mai importante instituții prevăzute de Constituție l-au arătat tuturor românilor.

Este urmarea firească comportamentului iresponsabil pe care cele mai importante instituții ale statului le-au avut în ultimii doi ani. Președintele se comportă ca un șmecher pe maidan, mereu pus pe harță și gata să se ia la pumni cu oricine l-ar contrazice. Guvernul lui Boc este preocupat doar de căpătuială și de jaful bugetului. În fine, Parlamentul sub președinția dnei. Anastase a devenit un fel de tripou unde parlamentarii înșeală poporul, mai rău ca la alba-neagra, lângă Autogară. În fața unei astfel de imagini, cu tot respectul pe care individul îl datorează statului din care face parte, simt că lucrurile nu mai sunt pe făgașul lor și că nesiguranța înlocuiește certitudinea.

Mâine se va vota moțiunea. Indiferent de rezultat, România se află într-o situație extrem de dificilă. Vom avea același Președinte, care va continua să-și facă numărul, jucânduse cu viețile a milioane de oameni dar și cu destinul întregii țări.