Așadar, ne-am întâlnit și a doua oară.

În ce mă privește mă bucur pentru că la evenimentul de la Rin Hotel au participat și figuri noi care s-au alăturat celor obișnuite. De asemenea, trebuie remarcată prezența lui Adrian Cioroianu, care a onorat cu mult entuziasm invitația adresată de micul nostru grup.

Discuțiile noastre s-au învârtit în jurul unei teme comune: cât de posibilă ar fi restaurația monarhiei în România ?

Iată mai jos și câteva dintre ideile exprimate, cu părerea de rău că nu le dezvoltăm mai mult. Dar avem timp și pentru asta !

Tiberiu Cnab: monarhia este o formă de administrare a statului mai puțin costisitoare decât președinția. Să ne gândim nu doar la cheltuielile instituției ci și la imensele energii care se consumă de întreaga națiune pentru alegerea președintelui. În plus, susținerea financiară pentru o campanie prezidențială este un factor generator de corupție.

Dan Piroi: restaurația poate rezolva multe dintre problemele cu care se confruntă astăzi România. Cu cât începem mai repede cu atât șansele noastre vor fi mai mari. Avem nevoie de ținte concrete pentru acțiunile noastre, iar o astfel de țintă poate fi declararea zilei de 10 Mai ca sărbătoare națională.

Horațiu Buzatu: astăzi ne confruntăm nu doar cu o criză economică ci și cu o criză morală pentru că întreg sistemul care administrază statul a fost instalat la sfârșitul războiului în România prin fraudă și minciună, ca expresie a voinței unui alt stat și nu ca expresie a voinței românilor. Grupările pro-regaliste din țară trebuie să treacă și la acțiuni concrete.

Adrian Cioroianu: ne luptăm cu câteva clișee, unul mai fals decât altul. Se zice că Republica ar fi o formulă mai modernă decât Monarhia, că Republica oferă egalitate între oameni, sau că în Republică poți schimba conducătorii. Fiecare dintre aceste afirmații nu rezistă la analize și argumente.

Întâlnirea noastră s-a bucurat și de prezența dlui. Gabriel Marin, profesor la Universitatea din Ottawa, care a vorbit despre sentimentele pro-monarhice ale imigrației române din Canada.

Reclame