Fără îndoială, politica este o junglă și nu întâmplător, despre politicieni se vorbește că sunt … animale politice. Pe scena politică, ca și în junglă, unii se bat ca niște lei, în timp ce alții profită ca niște hiene. Unii sunt loiali ca niște câini, alții sunt parșivi ca niște șerpi. Unii au maiestuozitatea elefantului, alții chirăie ca niște maimuțe. Unii muncesc ca un cal de povară, alții cotcodăcesc ca niște găini.

Din această perspectivă, cele petrecute astăzi pe prima scenă a Partidului Democrat nu a fost un act politic ci doar un specatcol de circ, în care dresoarea cea blondă, plesnind din bici, a împărțit la fiecare câte ceva. Jumătatea bună, luptătoare, muncitoare a lipsit lăsând loc pentru ca adunarea de hiene, șerpi și găini zgomotoase să facă sluj în fața trimisei lui Traian Băsescu în fruntea menajeriei. Cum de a reușit atât de repede Elena Udrea să pună cu botul pe labe un partid întreg, rămâne o curiozitate. În orice caz, astăzi nu a jucat rolul vreunui animal, ci chiar rolul dresorului.

Probabil că cea mai mare cantitate de limbi în cur, de la Congresele lui Ceaușescu încoace, s-a consumat astăzi, la jumătatea de Congres a Partidului Democrat. Ba mai mult decât atât, de parcă nu erau suficiente limbile trase de ai lor, l-au adus și pe dl. gheneral să tragă și el câteva limbi, ca din partea altora ! Mă bucur că măcar UDMR a găsit resursele pentru a nu contribui cu osanale, deși sunt convins că s-au făcut eforturi mari în ce îi privește …

Pe de altă parte, astăzi, Elena Udrea a mai câștigat o bătălie în fața lui Blaga. Organizația de București nu este doar cea mai mare și cea mai importantă ci este și cea care face muzica după care joacă tot partidul. Iar în alegerile locale va da cea mai importantă bătălie, cea pentru câștigarea Primăriei Generale, aceiași pe care Vasile Blaga a pierdut-o. Iar dacă Elena Udrea va câștiga Primăria, mi-e teamă ca va merge pe urmele lui Băsescu, până la Cotroceni. Nu de alta, dar nici nu ar mai avea cine să o oprească: partidul i-a dat startul astăzi, iar poporul ne-a obișnuit cu opțiunea sa de a merge din rău în mai rău: de la Ceaușescu la Iliescu, de la Iliescu la Băsescu. Așa că de la Băsescu la tanti Udrea nu ar fi decât urmarea firească !

Și totuși, întâmplarea de azi are și un germene de speranță: într-un București în care PSD se bazează pe Marean Vanghelie iar PDL pe Elena Udrea, PNL și Andrei Chiliman reprezintă o oază de normalitate și bun simț. Măcar atât …

Reclame