„Ca să trăim bine, ar trebui să muncim bine” a zis ceva mai devreme primul demagog al țării, cocoțat la tribuna Bursei de Valori. Adică, după părerea economistului Băsescu, în România se trăiește prost pentru că se muncește prost, sau după caz, puțin.

Și totuși, cine are curiozitatea să încerce, o să constate că la țară mai toți oamenii au mâinile tari, bătătorite. Când dai mâna cu un țăran muncitor, îi simți mâinile aspre și grele ca niște cărămizi. Dar mâinile tari nu se fac stând și orice om care a făcut un gard sau a săpat la vie știe asta.

De fapt, oamenii muncesc în România, iar mâinile lor ar trebui să constituie o dovadă. Poate că nu muncesc foarte mult sau foarte bine, sau poate că omul este învins de lehamite văzând cum se îmbogățește aproape întodeauna mincinosul, fanfaronul, lingușitorul, hoțul și mai niciodată omul muncitor, onest și la locul lui.

Și atunci, unde este câștigul omului de rând ? Unde se duce plus-valoarea muncii sale ? De ce cu toată munca lor, românii nu merg înainte ? De ce România stă mereu în coada tuturor clasamentelor ?

Explicația este simplă. România este ținută pe loc de conducătorii ei, incapabili să promoveze competența și preocupați doar de disputele care conduc la acapararea puterii. Iar puterea la rândul ei, nu mai este un mijloc care se asigure evoluția ci mijlocul prin care puterea administrează resursele în folos propriu.

Incompetența cronică a executivului este în acest fel dublată de o corupție excesivă. Amândouă, completându-se reciproc, retează de ani de zile orice inițiativă și temperează orice gând de progres, al oricărui român care din neștiință sau din idealism crede că se mai poate face ceva.

Astăzi, Președintele României parcă nu vorbea despre țara în care el este președinte. El crede că trăim prost pentru că în România se muncește puțin. Eu sunt de altă părere: în România se trăiește prost pentru că se fură mult. O știm cu toții și s-a spus acest adevăr de atât de multe ori și de atât de multă lume, încât s-a golit de semnificație și nimeni nu mai are nicio reacție.

Sloganul electoral de acum 6 ani s-a transformat din „Să trăiți bine !”, în „Să furați bine !”. Atunci era adresat întregului popor. Acum este adresat doar gangsterilor din jurul său …

P.S. Am dat exemplul mâinilor țăranilor ca fiind foarte expresiv.  Este de prisos să spun că am întâlnit și tineri care muncesc 16 ore ca să strângă bani să-și întemeieze o familie, sau familii în care doi soți au patru servicii, sau pensionari care mai fac o jumătate de normă, etc. Cu toții muncesc, plătesc taxe și impozite către stat, de la care așteaptă în zadar, educație, infrastructură, pensii.