Odată cu realegerea lui Radu Berceanu în funcția de președinte al PD-L Dolj se încheie și ciclul de conferințe județene având drept scop reorganizarea internă a celor trei partide importante de pe scena politică doljeană: PSD, PD-L și PNL.

Nu am să fac aprecieri despre implicațiile alegerii de azi în evoluția pregătirilor pentru Congresul național al PD-L. Am să spun doar că îmi este clar căputerile dnei. Udrea nu prea depășesc Bucureștiul și cum asta se întâmplă în multe locuri din țară, cred că gruparea dumisale nu va obține notă de trecere la primăvară, decât dacă va reuși să bată palma cu Berceanu & Blaga.

Revenind la Doljul nostru, trebuie să observăm că toate cele trei partide și-au reconfirmat la conducerea filialelor aceiași oameni. PSD-ul va merge mai departe pe mâna aceluiași Ion Prioteasa, PD-L îl va avea în frunte pe același Berceanu, chiar și PNL au rămas pe mâna aceleiași grupări, căci schimbarea lui Ovidiu Oprea a fost doar una de fațadă, toată lumea știind că deciziile s-au luat și se iau de aceiași oameni, coordonați de același Mihai Voicu.

Așadar, dincolo de constatarea că reforma politică în Dolj trebuie să mai aștepte, este de presupus că în viitoarea confruntare pentru Consiliul Județean să avem parte cam de aceiași combatanți: PDL cu Berceanu și PSD cu Prioteasa. De altfel în discursul de astăzi, Berceanu și-a afirmat răspicat intenția de a candida din nou, pentru că „are o poliță de plătit”. La rândul său, Prioteasa are toate atuurile în a fi desemnat candidat al PSD: ocupă deja poziția „scoasă la concurs” și pe care a câștigat-o în fața lui Berceanu. În plus, este și președintele organizației. Dinspre PNL nu cred să apară surprize, deși m-aș bucura. Până atunci sunt doar două variante: senatorul Ovidiu Oprea sau vicepreședintele Consiliului Județean Dan Mogoș. Din păcate, nici una dintre variante nu este posibilă, măcar pentru că Oprea a mai fost o dată figurant lipsit de șanse în meciul de acum aproape trei ani, iar Mogoș, deși vicepreședinte PNL este binecunoscut pentru obediența sa față de PSD în general și față de Prioteasa în special.

Lucrurile nu sunt foarte diferite nici în ce privește candidaturile pentru Primăria Craiovei. Antonie Solomon a venit din celula de închisoare direct în scaunul de Președinte al organizației municipale a PD-L. Candidatura sa este o certitudine pentru toată lumea, singura incertitudine fiind legată de evoluția procesului de corupție în care este învinuit. În PSD au avut loc ceva zgâlțîieli, dar lipsite de semnificație, atât timp cât Ion Prioteasa a devenit și vicepreședinte PSD la nivel național. Alegerea lui Mihai Fifor ca președinte al organizației municipale îl recomandă pentru a fi candidatul PSD pentru Primăria Craiovei, deși este clar că va fi greu să îl incomodeze pe Solomon, cu toate atuurile sale: imaginea publică foarte bună și organizarea de armată germană a filialei.

Și la PNL organizația municipală și-a reconfirmat conducerea în persoana Cristinei Calangiu, care asemeni lui Solomon nu face un secret din intenția de a candida. Totuși o astfel de candidatură ar crea probleme întregii organizații, fiind știute scandalurile în care fosta directoare a spitalului este implicată, dintre care cel mai delicat pare să fie cel conținut în Raportul Curții de Conturi referitor la directoratul dumisale.

Și atunci cum s-ar putea face revoluția liberală despre care vorbea Crin Antonescu în județ și în Craiova ?

Îmi pun această întrebare pentru că este o mare nevoie de schimbare în această parte de țară. Atât Doljul cât și Craiova au ajuns să fie o zonă sub-dezvoltată din punct de vedere economic. Toți ceilalți poli urbani sau reședințe regionale sunt cu mult înaintea noastră. Dacă lăsăm Bucureștiul la o parte, Clujul a devenit un centru financiar incontestabil, Brașovul și-a maximizat capacitățile și valențele turistice, Timișul este un mediu extrem de prielnic afacerilor, Iașiul are o valoare culturală recunoscută. În schimb, Craiova se zbate și pe mai departe într-o mediocritate nefericită, deranjată din când în când de știrile despre interlopi, crime sau bătăi în stradă.

Cineva trebuie să facă ceva, iar o soluție poate veni chiar dinspre PNL. Dar pentru asta, va fi necesar ca președintele organizației județene să-și asume rolul de candidat pentru președinția Consiliului Județean. Dacă PSD merge cu președintele Prioteasa, PD-L merge cu președintele Berceanu, atunci și PNL trebuie să meargă cu președintele Voicu. La fel și în cazul candidaturilor pentru Primăria Craiovei: întrucât PNL are în persoana lui Ionuț Stroe un deputat de Craiova, o elementară logică electorală ar impune intrarea acestuia în competiția Alegerilor Locale.

Altfel, vom vedea același spectacol în care PSD și PD(L) își dispută supremația în județ, în timp cu PNL așteaptă să se decidă câștigătorul ca să milogească vreo alianță.

Reclame