Duminică seară, la sfârșitul zilei de alegeri parlamentare din Moldova, evaluările făcute pe baza opțiunilor exprimate la ieșirea din secțiile de votare indicau victoria progresiștilor liberali împotriva comuniștilor. Cifrele erau liniștitoare, de natură să asigure chiar pe cei mai suspicioși că democrația se poate impune prin vot chiar și dincolo de Prut. Astfel, sondajul comandat de Publika TV & IRES avansa 34,4 % pentru PLRM-ul lui Vlad Filat și doar 26 % pentru Partidul Comuniștilor lui Voronin.

Dimineață însă, stupoare ! Rezultatele din numărători nu mai semănau deloc cu rezultatele din sondajele făcute cu câteva ore în urmă, ba chiar dimpotrivă: nu forțele democratice câștigaseră alegerile ci dimpotrivă, comuniștii, care crescuseră din estimările de aproximativ 26 % până la mai mult de 40 % …

Întâmplarea nu poate să nu ne aducă aminte cu cele întâmplate în România, cu mai puțin de un an în urmă, la alegerile prezidențiale. Un rezultat avansat de sondaje seara, la ieșirea de la urne și un alt rezultat, cel oficial de astă dată, avansat de instituția abilitată în dimineața zilei următoare. Tras la indigo, cazul de la București a slujit probabil de model pentru cazul de la Chișinău. În ambele cazuri avem de a face cu o totală schimbare a situației de seara până dimineața, cu scenarii identice, în care doar scena, actorii și spectatorii sunt diferiți.

Spectacolul rămâne același și asta înseamnă fără dubiu că regizorul din decembrie 2009 din România este același cu regizorul din decembrie 2010 din Moldova. Sau, chiar dacă nu este aceiași persoană, este clar că și-au făcut studiile la același profesor.