În Craiova plouă de vreo două zile. Nu-i o ploaie torențială, doar plouă, ce-i drept fără să dea vreun semn că ar urma să se oprească.

Ca la orice altă ploaie care se abate peste Craiova, străzile încep să se inunde. Pietonii nu mai circulă în siguranță pe trotuare, trecerea oricărei mașini îi udă din cap până-n picioare. Dacă vrei să ajungi acasă uscat, așteptarea la semafor este un risc, iar stațiile de autobuz au devenit locuri periculoase. Chiar și traversarea străzilor este o problemă în multe din intersecțiile orașului. Nici casele nu sunt în siguranță, din același motiv. Apa care băltește în neștire pe străzi este aruncată de mașini pe fațadele caselor, în special pe străzile mai înguste.

Pentru toate astea, avem un singur vinovat: canalizarea orașului, incapabilă să preia în totalitate apele pluviale.

O să-mi spuneți că nu-i nimic de făcut, căci ploaia este un fenomen al naturii căreia nu ne putem împotrivi. În definitiv ploaia vine, apoi trece și gata, mâine va fi soare, am scăpat deci !

Totuși, una din diferențele între oameni și animale este și aceea că oamenii au reușit să se împotrivească fenomenelor naturii. Inițial s-au adăpostit în peșteri, laolaltă cu alte animale, dar mai târziu au început să-și croiască adăposturi din ce în ce mai sofisticate, până la locuințele de astăzi. Nu degeaba gradul de civilizație al unei comunități este dat de gradul de confort al locuințelor din acea comunitate. Iar rețeaua de canalizare este una din condițiile de civilizație pentru orice comunitate care se respectă, deci și pentru orașul Craiova.

Cu toate acestea, autoritățile orașului tratează subiectul cu o superficialitate devenită cronică, chiar dacă din când în când, Primăria raportează cetățenilor finalizarea lucrărilor de reabilitare. Ultima dată s-a întâmplat prin vară, dar asta nu înseamnă că anul trecut sau acum doi, sau trei ani nu se raporta, la fel de entuziast de fiecare dată. Evident, declarațiile primăriei legate de finalizarea lucrărilor de canalizare din Craiova nu împiedică ploile să-și facă de cap, dovedind că apa nu ține cont în niciun fel de triumfalismul afișat de autorități, ci dimpotrivă.

Asta îmi aduce aminte de declarațiile lui Ceaușescu despre victoria socialismului în România: cu cât socialismul era mai aproape, cu atât oamenii o duceau mai greu și lipsurile erau mai mari. La fel și pe străzile orașului: cu cât raportează mai des Primăria că s-au finalizat lucrările de canalizare, cu atât este mai multă apă pe străzi.

Dincolo de glumă, realitatea rămâne: Primăria cheltuie sume impresionante pentru reabilitarea canalizării orașului, în schimb, aceasta rămâne la fel: ineficientă.

Cred că știu și de ce se întâmplă asta. Dacă lucrările ar fi într-adevăr finalizate, primăria nu ar mai avea cu ce să se laude că a finalizat. În plus, nici nu ar mai avea cum să cheltuie bani pe canalizare, iar candidații la fotoliul de primar nu vor mai avea subiecte pentru campania electorală.

Și tot așa, din patru în patru ani !

 

Reclame