După cum știm, alegerile pentru desemnarea unui nou deputat în Colegiul de Hațeg, au fost câștigate – din fericire ! – de dna. Mariana Câmpeanu. Chiar dacă competiția electorală a fost extrem de dură, în cele din urmă și-au spus cuvântul responsabilitatea alegătorilor, puterea de muncă a organizației, notorietatea candidatului și desigur, creșterea generală de care se bucură PNL.

Și totuși, dincolo de bucuria absolut normală care însoțește un astfel de succes, observ un entuziasm nefiresc (ca să nu zic inutil) la PNL, așa că voi trage un semnal de alarmă, cu deplină bună intenție.

Dar să mă explic ! Știm că doamna Mariana Câmpeanu în calitate de candidat al PNL, a câștigat alegerile cu aproape 35 % și cca. 8.700 de voturi, devansând contracandidatul PDL-ului care a obținut 30 % și vreo 7.300 de voturi. Să menționăm aici și candidatul PSD, clasat al treilea, cu 21 % și 5.200 de voturi, la fel de ineficient acum ca și atunci.

Cu doi ani în urmă, situația din același colegiu nu a fost fundamental diferită, deoarece și atunci tot candidatul PNL a câștigat alegerile. Mai precis, în 2008, cu aprox. 12.000 de voturi PNL a obținut peste 45 % fiind deci extrem de aproape în a câștiga mandatul din din primul tur ! În schimb, candidatul PDL a obținut atunci 5.800 voturi, adică nici 20 % !

Așadar, rezultatul PNL trebuie privit din două direcții.

Pe de o parte, vom saluta succesul incontestabil al dnei. Câmpeanu, atât în ce privește poziția de frunte în clasamentul competitorilor cât și recâștigarea mandatului pentru PNL.

Pe de altă parte, trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și să observăm că PDL a crescut în cei doi ani, ca număr de voturi și ca procent, cu tot marasmul economic și social pe care l-au provocat !

În acest context, atitudinea PNL nu ar trebui să fie de entuziasm ci de analiză lucidă și responsabilitate. Ca argument v-aș ruga să nu uităm că din 2008 în 2010, PNL a pierdut zece procente, de la 45 la 35 %, în timp ce PDL a câștigat aproape zece procente, de la 20 la 30 % !

Reclame