Despre Educație ?

Ieri-alaltăieri, la București a luat sfârșit un târg educațional. Asta înseamnă că universități și colegii din străinătate au venit în România să caute clientelă, adică elevi români, pentru oferta lor în educație. Evident, un astfel de târg nu se întâmplă oricum. În prealabil s-au făcut niște evaluări care spun că există beneficiari pentru ofertele instituțiilor de învățământ. Și chiar există, căci nenumărați părinți aleg pentru copiii lor formule mai costisitoare, dar mai eficiente pentru educația și formarea profesională a acestora. Asta înseamnă că în fiecare an, sute de familii din România plătesc către fel și fel de instituții de învățământ sume importante, reprezentând contravaloarea taxelor de studii.

Despre Sănătate ?

Cu puțin timp în urmă, niște prieteni exasperați că nu reușeau să obțină un diagnostic corect și implicit un tratament adecvat pentru un membru al familiei, au decis să meargă la o clinică din Austria. Zis și făcut: au împrumutat bani, au plecat la Viena, au internat persoana, apoi în câteva zile au făcut analizele și au obținut un diagnostic. Apoi și un tratament. Acum sunt fericiți, pentru că tratamentul începe să dea rezultatele scontate, iar ratele pe creditul făcut le plătesc mulțumiți că au făcut o treabă bună. De subliniat că în aceiași clinică mai erau și alți români care își căutau sănătatea pe bani. De altfel, este recunoscut faptul că în fiecare an, mii de români apelează la asistență medicală în străinătate, plătind pentru asta bani grei, de cele mai multe ori, împrumutați.

Despre Economie ?

Fiscalitatea dezordonată, guvernarea incompetentă, lipsa perspectivelor pentru majoritatea antrepenorilor români îi determină să-și mute afacerile din România. O astfel de atitudine este cât se poate de logică pentru cel obișnuit să-și măsoare succesul în bani, procente și profit. Multe companii din sudul țării și-au mutat deja centrul de operațiuni în Bulgaria sau Ungaria, altele cu activități de comerț exterior au ales paradisuri fiscale: Cipru, Malta, Luxemburg. În acest fel, o bună parte din taxele și impozitele care în mod normal ar fi fost plătite către bugetul României, ajung să alimenteze bugetul țării în care s-a mutat compania. Cuantumul acestor sume este greu de evaluat, dar cred că este evident că vorbim de sume imense.

Despre Comerț ?

Prețurile mari, rezultate din taxe împovărătoare dar și din șpăgi pe care întreprinzătorii sunt nevoiți să le plătească autorităților determină din ce în ce mai mulți români să-și facă cumpărăturile în afara țării ! Toamna: gogoșari, varză și castraveți. Iarna: cârnați, slănină, carne și pălincă. Primăvara: îmbrăcăminte și încălțăminte, de la Milano șiParis, că sunt reduceri incredibile. Vara: automobil înmatriculat în Bulgaria că acolo nu se plătește taxă de primă-înmatriculare.

Despre Turism ?

În fiecare an, sezonul concediilor dă startul românilor către destinații din ce în ce mai exotice. Dacă acum douăzeci de ani două săptămâni la mare reprezentau un obiectiv greu de atins pentru multe familii din România, acum se merge în Bahamas, în Tenerife, în Africa de Sud sau chiar la Polul Nord. În plus, destinații precum sudul Italiei sau insulele grecești, Coasta Dalmată sau litoralul bulgăresc, au devedit la fel de comune ca Eforie Nord sau băile Olănești, pe vremuri. Cât cheltuie românii în pentru a susține industria turismului prin țările lumii ar fi interesant de știut, dar nu mai contează …

Exemplele pot continua, dar mă opresc aici. Probabil că nu mai avem mult până la momentul în care nu o să mai avem nimic de făcut în România, pentru că va fi scump, periculos, inutil, sau chiar ilegal.

Am să mai spun doar că banii cu care românii plătesc aceste servicii în alte țări decât România, sunt o metodă ieftină și sigură de accentuare a crizei economice.

Anunțuri