De câte ori îl compar pe Băsescu cu Ceaușescu, se găsesc câțiva care sar să-mi demonstreze că nu am dreptate, înșirând apoi tot felul de argumente: că Băsescu ar fi un democrat ales democratic, că partidul lui vrea binele poporului, că luptă sincer cu mogulii, etc. Oricât ai încerca, discuțiile eșuează în părerea lor, cum că dacă ieșea Geoană ne era mult mai rău …

Cu toate acestea, de acum înainte mai putem adăuga un argument în favoarea comparației de mai sus: este vorba de gestul disperat al lui Adrian Sobaru, cel care astăzi s-a aruncat în gol de la unul din balcoanele sălii de plen din Parlamentul României.

Evenimentul îmi aduce în memorie gestul la fel de disperat al lui Liviu Babeș – cine își mai aduce aminte de el ? – tânărul care și-a dat foc pe o pârtie din Brașov, în primăvara lui 1989 în semn de protest față de politica lui Ceaușescu. Diferența între ce s-a întâmplat atunci și ce s-a întâmplat astăzi, este că atunci nu s-a mediatizat așa cum se face acum, căci cenzura lui Ceaușescu nu ar fi permis asta. În schimb, atunci ca și acum, puterea și-a văzut de treabă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Mai mult, cu un cinism dincolo de limitele omenești, partidul de guvernământ a folosit toată această poveste ca pe o oportunitate în a scăpa basma curată de moțiunea de astăzi. Asta demonstrează că independent de criza economică și socială, România se confruntă cu o criză morală fără precedent.

Rușinos …

Reclame