Săptămâna trecută s-a purtat o discuție uriașă despre Alianţa PNL-PC. S-au adus multe argumente pentru și chiar mai multe contra, iar taberele s-au înfruntat arătându-se cu degetul unii pe alții. Partizanii alianței i-au învinuit pe adversari că sunt vânduţi Băsescului, iar din sens invers s-au auzit grave învinuiri de mătrăşire a identităţii doctrinare a PNL-ului. Toate bune, dar este o discuție de televizor, în timp ce pe teren se întâmplă cu totul altceva !

S-a văzut de nenumărate ori că în politica de azi doctrina nu mai este o lumină călăuzitoare ci mai degrabă o povară grea, mai ales când se fac negocieri. PD-L este cel mai bun exemplu. Patinajul lor grețos de la stânga socialistă la dreapta liberală s-a făcut în mai puţin timp decât ar fi avut nevoie Băsescu să bea o sticlă de whiski. Evident, niciun membru de rând nu a îndrăznit să conteste noua opțiune politică a șefilor, confirmând că partidul nu este alcătuit pe principii doctrinare.

La rândul său, PSD nu are complexe ideologice. Când nevoia a cerut-o, PSD şi-a dat votul cu entuziasm pentru instalarea dezastrului naţional (numit Emil Boc) la Palatul Victoria. Dezbaterea care a însoțit decizia din 2008 avea ca principal argument accesul la buget și nu vreo preocupare doctrinară. Chiar și acum, în construcţia relaţiei cu PNL nu se vorbește despre doctrină sau despre program politic comun.

În această renunțare generală, nici PNL nu s-a lăsat mai prejos şi a adăugat încă o voce la cele care anunță falimentul doctrinelor și nașterea coalițiilor.

Este bine ? Este rău ? Hm, în actualul context pare mai degrabă lipsit de importanță.

Să ne gândim că puterea în România se exercită pe mai multe căi, fiecare având un proces electoral propriu. Prima bătălie electorală va fi pentru administrația publică, locală și județeană și se va da în vara lui 2012. Alegerile locale, adică ! Abia după finalizarea acesteia și numai după evaluarea rezultatelor în toate consecințele se va trece la cea de a doua bătălie, cea pentru Parlament și implicit pentru guvern. Petrecem prea mult timp în pregătirea celei de a doua bătălii, fără să gândim mai nimic pentru prima.

Din această perspectivă, PNL are obligația de a trece cât mai repede la selecția candidaților pentru consiliile județene și municipii, fără a mai întreține ideea păguboasă a candidaților comuni cu PC sau PSD. Este esențial pentru organizații să aibă ca obiective câștigarea alegerilor, iar asta nu se poate face decât cu candidații proprii. În plus, câștigul nu va fi doar în primari și consilieri ci și în agenți electorali pentru la toamnă, indiferent de formula de alianță ce va fi găsită până atunci.

Așadar, cred că este momentul să stopăm discuțiile despre alianțe și doctrine și să trecem la pregătirea alegerilor locale. PNL trebuie să se trezească, să plece din studiourile de televiziune și să ajungă pe teren. Acolo se va da bătălia !

P.S. Înainte de a finaliza acest material, citesc o știre care spune că în alegerile pentru Primăria Baru ar fi câștigat candidatul PDL, împotriva candidatului comun PNL & PSD. Dacă rezultatele de mâine confirmă această veste, ar trebui să avem un argument suplimentar pentru cele spuse mai sus !

Reclame