Întodeauna suntem atrași de perenitatea discursurilor.

Ion Luca Caragiale este mereu invocat astăzi, și nu doar pentru incredibila frescă politică zugrăvită în celebra Scrisoare pierdută ! Citindu-l, nu poți să nu constați actualitatea scrierilor sale …

Nici Eminescu nu scapă ! De la Scrisoarea a III-a până la articolele de atitudine politică, marele poet este citat de conservatori și liberali, de comuniști și antimonarhiști, de-a valma, pentru că toți găsesc la Eminescu câte ceva care să le dea dreptate.

Nu mai vorbesc despre Corneliu Zelea-Codreanu, Nicolae Ceaușescu sau chiar Napoleon Bonaparte. Cu toții au spus ceva memorabil în timpul vieții lor, ceva ce se potrivește ca o mânușă realităților politice de astăzi, ceva ce trebuie invocat pentru a sublinia că noi, cei de azi, avem dreptate.

De fapt, chiar dacă oamenii sunt diferiți de la o generație la alta, manifestările lor rămân cam aceleași. Politicianul de astăzi nu este foarte diferit de politicianul din generațiile trecute. E drept că unii vor să schimbe lumea iar alții vor să o țină așa cum e, proastă și numai bună de muls. Unii sunt în stare să-și dea viața, alții sunt gata de orice compromis pentru a ajunge la putere.

Din acest motiv, m-am gândit astăzi la Horia Rusu și la cele spuse de el, cu ani în urmă, la anunțarea candidaturii pentru președinția PNL:

Din ianuarie 1990, de cand sunt membru al Partidului Naţional Liberal, am afirmat cu consecvenţă ceea ce afirm şi astăzi: Romania are nevoie de un puternic partid liberal de dreapta, opus tuturor grupărilor de stanga, care să ducă o politică fermă, nedispusă la compromis, o politică pragmatică, adaptată realităţilor Romaniei de astăzi şi contextului globalizării.

Din nefericire, drumul început de Horia Rusu s-a oprit dramatic și brutal. Nu știu care ar fi fost evoluția liberalismului românesc dacă nu s-ar fi petrecut acel accident nenorocit.

Sunt convins că numărul de impostori din partid ar fi fost mai mic, iar puterea noastră ar fi fost mai mare.

P.S. Vă rog să citiți broșura editată de Fundația Horia Rusu, descărcând de aici. Cred că este o lectură obligatorie pentru orice liberal.