Acu’ văzui: Google promovează imaginea (sau trade-mark-ul ?) lui Brâncuși. Ar trebui să ne bucurăm, nu-i așa ? În definitiv, este bine că cineva își amintește că acum 135 de ani s-a născut Brâncuși, chiar dacă ăla de își aduce aminte este o entitate impersonală … un motor de căutare, mă-nțelegi !

Mă doare că sigla Google care trimite la Brâncuși este însoțită de specificația că drepturile de utilizare sunt oferite de Asociația pentru Drepturile Artiștilor din … Statele Unite, în timp ce oficialitățile din România nu se încumetă să aibă o opinie. Fie că este vorba de Gorjul natal sau despre Doljul în care Constantin Brâncuși a făcut Școala de Arte și Meserii, cuvântul de ordine este tăcerea ! De ce ?

Pe undeva îi înțeleg … Despre Brâncuși nu se poate spune nimic. Ori știi despre el tot, ori nu te bagi. Când ne aducem aminte de Brâncuși nu avem voie să vorbim. Trebuie doar să gândim, asumându-ne unele riscuri.

Cei mai mulți dintre noi nu știu despre ce-i vorba. Am auzit multă lume susținând că Brâncuși ar fi un sculptor … Este o insultă, pentru că Brâncuși nu făcea sculpturi ci materializa idei ! Brâncuși a fost trimisul Domnului pe Pământ. Nimeni înaintea lui și nimeni după el, nu a reușit să facă gândurile să ia o formă. Măiastra în zbor este un exemplu. Doar cine a văzut-o poate înțelege. Eu am stat ore în șir privind-o, fără să mă satur de perfecțiunea pe care o întruchipa …

Coloana fără Sfârșit, închinată Eroilor din Războiul Întregirii Neamului Românesc este un alt exemplu ! Dar cine mai are timp să înțeleagă ?

Reclame