În Marea Britanie s-a luat decizia de a bloca conturile lui Gaddafi. Suma nu-i de ici de colo: douăzeci și trei de miliarde de euro ! Pentru cine nu înțelege câți bani a reușit să pună deoparte domnu’ colonel, o să vă spun că suma respectivă este doar de vreo opt ori mai mică decât PIB-ul României, așa cum a fost el estimat pentru anul 2010. Sau mai mult decât împrumutul acordat țării noastre de către Fondul Monetar Internațional, cu tevatura pe care o știm …

Legat de asta, dar și pentru că se tot fac paralele între Ceaușescu și dictatorii africani, hai să mai adăugăm încă una !

Gaddafi este la putere în Libia din 1969, în urma unei lovituri de stat prin care l-a îndepărtat pe Regele Libiei din acea vreme. Așadar, rezistă în fruntea statului de 42 de ani chiar dacă (probabil) va fi îndepărtat de la putere în cel mai scurt timp. În orice caz, colonelul a strâns în perioada în care și-a condus țara o avere considerabilă. Suma blocată în Marea Britanie este doar un exemplu.

La rândul său, Ceaușescu a ajuns la putere în 1965, în urma unei lovituri în interiorul partidului, după decesul lui Gheorghiu-Dej. Probabil din cauză că România se află în Europa și nu în Africa, a rezistat doar 24 de ani. În schimb, despre averea lui Ceaușescu nu se mai știe nimic, iar subiectul a fost definitiv îngropat.

Așa că mă întreb: dacă Gaddafi a economisit 23 de miliarde în 42 de ani, Ceaușescu cât o fi reușit în cei 24 de ani ai lui ? Calculând cu regula de „trei-simplă”, ar fi vorba de vreo 13 miliarde de euro, adică împrumutul contractat de la FMI !

Din păcate, în România de după căderea lui Ceaușescu, grijile conducătorilor de atunci se îndreptau către atenționarea Uniunea Sovietică, cine suntem și ce vrem. Chestiuni mai pragmatice precum conturile lui Ceaușescu au fost plasate în derizoriu.

P.S. De la izgonirea lui Ceaușescu până acum, a trecut deja o nouă perioadă de peste douăzeci de ani. Cei care au administrat România în tot acest timp, cât or fi reușit să pună deoparte ?