Zilele trecute, între două știri despre Monica și Irinel, am aflat că numirea lui Blejnar s-a făcut cu susținere politică. Ca să fie clar că nu-i gargară ci purul adevăr, opiniei publice i s-a prezentat și documentul emis de la partid, cu antetul PDL-ului și ștampila, amplasată corespunzător, pe semnătura șefului. Toată lumea se minunează, mai ceva ca la aselenizarea americanilor de acum 40 de ani: susținere politică ? Hm, cum de este posibil ? În ce mă privește, mă simt de parcă asist încă o dată la descoperirea roții. Mă întreb și vă întreb: păi chiar avea cineva o altă părere ? Acum, după 20 de ani de schimbări de guverne, mai crede cineva că numirile în posturi publice, de la ministru la șef de birou într-o amărâtă de instituție, se fac altfel decât prin decizie politică ?

Sigur că nu, până și copii de țâță știu cum stă treaba: după alegeri, șefii se schimbă. Cei care au pierdut pleacă, iar cei care au câștigat vin. Unicul criteriul care gestionează acest flux-reflux de funcționari, este apartenența politică. La limită, se acceptă ca vreun director dintre cei vechi să nu plece. Desigur, condiția esențială este să renunțe la partidul vechi și să semneze adeziunea la partidul cel nou. Nici-o vorbă despre competență sau profesionalism !

De fapt, știm prea bine că nici nu este posibil. Competenții sunt de mult plecați din țară, mulți dintre ei chiar înainte de a fi obținut diploma de studii. Care nu au plecat, lucrează pe bani mulți în multinaționale (bravo lor !) și nu s-ar băga în niciun fel în zeama puturoasă din politica românească. În fine, mai sunt competenți care nici nu au plecat și nici nu au posturi bine plătite. Dar ăștia nu sunt agreați, deoarece în numele competenței lor se pot împotrivi politicii de partid.

Pe vremea lui Ceaușescu, obediența se îndrepta către un singur partid. Pentru a fi numiți directori, oamenii făceau pactul cu Diavolul. Am văzut asta: acceptau să-și toarne colegii, cereau să intre în partid … Apoi, slugărnicia față de șef și lingușeala permanentă îi aduceau numirea mult visată.

Acum lucrurile s-au mai schimbat. Obediența nu se mai îndreaptă către un singur partid ci către două, trei, patru, câte or fi, că nu poți să știi care ajunge la putere. După alegerile care conduc la schimbare, la sediile partidelor se formează bine-cunoscutele cozi pentru a semna formularele de înscriere în partidul câștigător. De fapt, este o formă de sluj prezentă și înainte de 1989, doar că atunci se trimiteau telegrame de susținere și scrisori de adeziune.

Cunosc familii în care trei inși sunt membri în trei partide diferite. Care ajunge la putere îl trage după el pe celălalt ! Ce mi se pare grav este că nimeni nu schițează niciun gest împotriva acestor practici. Iar unul dintre efecte este că numărul de competenți din România este în continuă scădere, în timp ce cancerul politrucilor proliferează distrugând tot: școli, spitale, instituții ale statului, ba chiar planurile de viitor ale celor care mai cred în steaua României.

Aceștia sunt specialiștii și experții promovați politic. Îi găsim în toate partidele, în toate județele și în toate localitățile din țară. De la ei așteptăm o administrație mai bună, revigorarea economiei, stârpirea corupției, construcția autostrăzilor, adică un proiect național de renaștere a României. Iar ei, de douăzeci de ani încoace fac același lucru: iau banii sub formă de taxe și impozite și nu dau nimic în schimb. Cel mult, ne oferă explicații copilărești pentru eșecurile noastre naționale.

În ce-l privește pe Blejnar, el nu este cu nimic diferit de restul colegilor săi, funcționari promovați de partid. Are doar ghinionul de a se fi găsit în funcția de șef al ANAF-ului în timpul spectacolului organizat în vămi. Probabil că dacă discutam despre șpăgile care se iau pentru angajări prin spitale, aveam alt spectacol și alte personaje.

Nu trebuie să ne mirăm că lucrurile merg prost în România. De prea multă vreme, conducerea și administrația țării este asigurată de oameni de nimic, pentru care excelența profesională este doar o zugrăveală cu care își maschează arivismul și prostia.

Reclame