Nu îmi dau seama cum de mai reușește Băsescu să facă agenda politică. De rușine ar trebui să nu mai iasă din casă, nici măcar ca să se certe cu Sarkozy. Și totuși, într-un total dispreț față de legi și reguli de bună purtare, se duce să pregătească alegerile interne într-un partid (PD-L), dând chiar indicații: ăla-i bun, celălalt nu-i !

Astfel, evenimentul este gata: agențiile de știri se întrec în a prezenta ideile Konducătorului, analiștii purced la dezbateri, politicienii se poziționează pro sau contra, după preferințe, iar partidul băgat în seamă se gudură de plăcere. În schimb, opoziția doarme în papuci, chiar dacă numeric are o valoare aproape similară, iar în simpatia populației depășește copios puterea – dacă este să dăm crezare sondajelor de opinie.

Dar cum sună noile idei prezidențiale ?

Tema principală este modificarea Constituției, desigur. Și pentru că un astfel de subiect trebuie să dea satisfacție la cât mai mulți cetățeni, una dintre propuneri are în vedere reducerea numărului de parlamentari la maxim 300 și desființarea Senatului ! Nu mă îndoiesc, poporul o va susține cu multă frenezie, cu sentimentul unei satisfacții depline.

Pentru susținătorii de la UDMR, președintele a gândit și împărțirea României în euro-regiuni, din care una va fi probabil preponderent maghiară, așa cum i se cere.

În fine, Băse nu-i uită nici pe cei care îi doresc suspendarea și propune că dacă președintele suspendat este confirmat în funție prin referendum, atunci Parlamentul să fie dizolvat !

Desigur, procedurile de modificare a Constituției sunt dificile și laborioase. În plus, până să se ajungă la Referendum, este necesară o majoritate de două treimi în Parlament. Prin urmare, este greu spre imposibil un atentat de succes asupra Constituției.

Cu toate acestea, spre deosebire de adversarii săi, Băsescu continuă să joace, ba mai mult, reușește să fie cel care impune temele: acum a venit cu modificarea Constituției, o temă absolut previzibilă de altfel …

Pentru mine rămâne de neînțeles de ce un proiect atât de generos precum modificarea Constituției nu a fost din timp asumat de PNL. Existau toate condițiile pentru asta, de la necesitatea unei astfel de întreprinderi recunoscută de toată lumea, până la prezența printre membrii partidului a specialiștilor în dreptul constituțional, ca să nu mai vorbesc despre excepționalele dezbateri organizate de Fundația Horia Rusu.

Prin urmare, nu pot să nu mă întreb: cum ar fi fost dacă în locul păguboasei alianțe cu comuniștii, liberalii anunțau un proiect de modificare a Constituției care să prevadă desființarea funcției de Președinte al României și restaurația Monarhiei legitime ? Eu cred că ar fi fost o serioasă lovitură, atât pentru Partidul Democrat, cât și pentru Traian Băsescu, ultimul dintre președinți, dar cel mai lipsit de valoare.

Dar timpul nu este pierdut ! Provocărilor lui Băsescu, liberalii îi pot răspunde și în acest fel: Monarhia în locul Republicii ! Regele în locul președintelui !

Iar dacă mă gândesc bine, ar fi și o dovadă de consecvență !