Prin facultate am citit o carte aflată pe lista de lecturi obligatorii la examenul de Sistematizare din anul IV. Se numea „Omenirea la răspântie” și fusese scrisă de un american, Mihailo Mesarovici și un neamț, Eduard Pestel. În esență, cartea reprezenta un punct de vedere (cam pesimist !) asupra evoluției omenirii, exprimat de o adunare care mai există și azi, numită „Clubul de la Roma”. Ca motto, autorii aleseseră o expresie destul de sinistră, care mi-a rămas întipărită în minte, poate și din cauza adevărurilor pe care le conținea: ”Omenirea are cancer, iar acest cancer este omul”.

Mi-am adus aminte de asta ieri, când am aflat că unuia dintre cei mai vechi și mai activi membri PNL, i se pregătește excluderea. Mircia Muntean, primarul Municipiului Deva – căci despre el este vorba, a devenit indezirabil pentru partid …

De ce ? Motivația oficială este că ar critica conducerea de partid … Cam subțire motivație, dacă mă gândesc că propunerea de excludere din partid a lui Mircea Muntean, vine după propunerea de includere cu onoruri, în același partid, a lui Cătălin Cherecheș, la Baia Mare ! Argumentul folosit în favoarea lui Cherecheș a fost că se pot uita criticile exprimate de acesta, pentru că se bucură de o foarte ridicată popularitate și deci poate câștiga primăria. Hmm … dar și Muntean se bucură de o excelentă popularitate la Deva și va recâștiga primăria, fără îndoială !

Întrucât se umblă cu măsuri diferite în judecata aceleiași situații, mi se pare evident că explicațiile acestor decizii trebuie căutate în altă parte, mai ales că eliminarea lui Mircea Muntean vine după ce alți și lideri liberali au fost trecuți în plan secund, Ludovic Orban fiind doar un exemplu.

Dar unde să cauți aceste explicații ?

Dacă mă gândesc la tot felul întâmplări similare (vezi aici, pentru că am mai scris despre asta) le găsesc un numitor comun, în persoana lui Mișu Voicu, unul dintre vicepreședinții PNL, devenit cu puțin timp în urmă, omul de încredere al Președintelui. Din această poziție, s-a apucat să-i taie pe cei incomozi lui și să-i spânzure pe cei credibili. În schimb, la umbra lui, omul crește tot felul de jagardele și găinari, care mai de care mai unsuroși, aflați într-o permanentă și nesfârșită dispută pe dreptul de a-l pupa-n cur !

Comportamentul său a devenit similar cu o tumoare malignă, care cuprinde țesuturile sănătoase. Filială după filială este ucisă de acest cancer nemilos și tare mi-e teamă că partidul în ansamblul său nu i se mai poate opune. Poate doar cu o foarte dureroasă dar și foarte necesară operație de extirpare a tumorii. Dureroasă pentru că a cuprins multe filiale, necesară pentru că s-ar putea să rezulte un organism sănătos !

Până atunci, este bine să ținem cont că Mircia Muntean este un liberal credibil, un liberal autentic, un om care din 1996 câștigă alegerile din Deva în numele PNL. Cum să fie exclus ?

P.S. Mircea Moloț continuă ca politician după ce a început ca informator al securității. Despre Mișu Voicu nu știe nimeni nimic ? Las la o parte celebra declarație că „nu a colaborat cu Securitatea”. Hârtie d-aia are și Mona Muscă și Traian Băsescu și Mircea Moloț, deci și Mișu Voicu.

Reclame