Aflai astăzi că toți parlamentarii județului Dolj, da’ toți, toți, fără nicio lipsă, au semnat un proiect de lege prin care vor să atribuie Municipiului Craiova titlul de Oraș-Martir al Revoluției din 1989 ! Hm, las la o parte faptul că oamenii ăștia nu văd că din 1990 până în 2011, Craiova este un martir al guvernărilor PD & PSD. În schimb, nu pot să trec peste penibilul unei acțiuni comune, în care liberali, comuniști, securiști, democrați, oportuniști, victime, călăi, cu toții, au aceiași viziune și semnează de-a valma pe același proiect …

Nu știu ce interese animă o astfel de inițiativă, dar în Craiova nu a fost Revoluție. A fost doar o tulburare a liniștii publice.

Ca să fie clar: joi seara, în timp ce în Timișoara existau deja câteva zeci de morți, iar în București se trăgea în oameni cu muniție de război, în Craiova se stătea în casă iar străzile erau pustii. Unii se băgaseră sub masă, alții pe sub pat, iar cei mai norocoși stăteau în pivniță, pentru orice eventualitate. Informarea se făcea la Radio Europa Liberă, desigur, doar cei care aveau curajul necesar … Ceilalți îl priveau cu evlavie pe Ceaușescu, condamnând cu însuflețire patriotică evenimentele de la Timișoara. Da, în Craiova noaptea s-a scurs cu greu, pentru că nimeni nu putea ști cum vor evolua lucrurile.

Vineri după prânz, văzând cum cuplul prezidențial a șters-o cu elicopterul de pe clădirea Comitetului Central, lumea s-a simțit eliberată și a căpătat un elan ce lipsise în ziua precedentă. Brusc, s-a uitat de securistul întreprinderii, de secretarul organizației de bază, precum și de orice alt posibil turnător. De altfel, majoritatea fugiseră din oraș sau se alăturaseră Revoluției, conform indicațiilor televizate.

Prin urmare, în absența pericolelor care până mai ieri ar fi putut opri vreun protest, craiovenii au plecat din întreprinderi către centru. Cei care au ajuns (pentru că nu au ajuns chiar toți, mulți s-au mistuit printre blocuri) au încropit nu-știu-ce Comitet de Salvare, s-au numit unii pe alții în tot felul de funcții, apoi au așteptat să le vină ajutoarele din Franța. Radu Berceanu știe mai multe, fiind unul dintre cei ce au potrivit descărcarea de alimente și distribuția de haine.

În orice caz, cei care apucaseră un loc în clădirea fostei județene de partid, erau deranjați și incomodați de mulțimea ce se adunase afară, precum și de entuziaștii ce bântuiau pe holuri.

E drept, în noaptea ce a urmat, câțiva dintre entuziaști au și murit … Din păcate, nimeni nu-și mai aduce aminte de ei, nici măcar cei 15 (cinsprezece) parlamentari ai județului, deși în proiectul de lege depus la Parlament, unul dintre argumentele folosite, era legat de cei 19 (nouăsprezece) morți craioveni în Revoluția din 1989.

Acum, după mai bine de douăzeci de ani, cei cinșpe vin să ne spună că această comedie chiar a fost o Revoluție ! Eu cred că a vorbi despre Revoluția din Craiova este necesar, mai ales dacă vom dori să înțelegem cum a fost posibil ca orașul să nu scape nici acum din mâna securiștilor și activiștilor. Dar să încerci să-i atribui termenul de Oraș-Martir mi se pare o lipsă de respect față de morții Timișoarei sau față de tinerii Bucureștiului. Iar craiovenii, din demnitate ar trebui să refuze o astfel de inițiativă …

P.S. Cine vrea să parcurgă o veritabilă mostră de penibil, poate să citească Expunerea de motive semnată de toată echipa de parlamentari ai județului. Eu voi alege dintre toate gogomăniile și gogoșile din text doar o frază, una dintre cele care se dorește a fi un argument:

Noi, cei care am participat direct la această măreață pagină de istorie, deși am îmbătrînit iar unii dintre noi au murit, suntem datori, etc., etc. …

Ei bine, cei care au îmbătrînit, cei care au murit, cei care sunt datori, și evident, cei care au semnat, sunt următorii: Constantin Dascălu, Mihai Surupățeanu, Gelu Vișan, Radu Berceanu și Tudor Udriştoiu, cu toții de la partidul lui Traian Băsescu. Urmează Ion Călin, Florentin Gust, Claudiu Manda, Petre Petrescu, Valeriu Zgonea, Mircea Geoană, și nelipsita Olguța Vasilescu de la partidul lui Ponta. Nici PNL nu scapă de penibil, prin contribuția domnilor Ionuț Stroe, Mihai Voicu, și cu voia dvs., ultimul pe listă, Oprea Mario Ovidiu.