Cu puțin timp înaintea Nunții Regale de la Londra, cred că este bine să aruncăm o privire pe lista membrilor Caselor Regale din țări europene ce vor participa la Ceremonia din 29 aprilie 2011.

Sper că în acest fel, vom reuși să înțelegem cu toții importanța Casei Regale a României și respectul de care se bucură Majestatea Sa, Regele Mihai.

Așadar, iată câteva rânduri despre invitații Casei Regale Britanice și a Reginei Elisabeta a II a Marii Britanii, la Nunta Regală a Prințului William cu Miss Catherine Middleton:

The Prince and Princess of the Asturias

Prințul de Asturia este un titlu oficial conferit moștenitorului Tronului Casei Regale a Spaniei. În prezent, acest titlu este deținut de Prințul Felipe, fiul Regelui Juan Carlos și al Reginei Sofia.

Prince Philippe and Princess Mathilde of Belgium

Prințul Filip are 51 de ani și este Prințul Moștenitor al Belgiei, în calitate de cel mai mare fiu al Regelui Albert al II-lea. A absolvit colegiul Universității Oxford și Universitatea Stanford. Este căsătorit cu Prințesa Matilda, fiica unui nobil belgian și descendentă a unei familii nobile poloneze.

King Simeon II and Queen Margarita of the Bulgarian

Regele Simeon al II-lea a fost Țarul Bulgariei între 1943 și 1946, adică de la 6 la 9 ani. A fost și primul-ministru al Bulgariei între 2001 și 2005. Din această poziție este recunoscut a fi inițiatorul unor reforme reale care au ajutat decisiv Bulgaria la integrearea sa europeană.

The Queen of Denmark

Margareta a II este Regina Danemarcei și s-a născut în 1940 ca fiică a Prințului Moștenitor Frederik și a Prințesei Ingrid. Este important de știut că în 1967 prințesa Margareta s-a căsătorit cu un diplomat francez, Henri de Laborde de Monpezat. După căsătorie, acesta a primit titlul de „Alteța Sa Regală Prințul Henrik de Danemarca”. Au doi copii: Frederik André Henrik Christian, care este și Prințul Moștenitor al Danemarcei și Joachim Holger Waldemar Christian.

King Constantine and Queen Anne-Marie of the Hellenes

Regele Constantin al Greciei a fost îndepărtat de la putere prin lovitura de stat din 1967 și apoi demis în 1973 de Junta Militară pro-comunistă ce stăpânea pe atunci Grecia. Pentru a-și legitima măsurile abuzive, aceștia au organizat și un Referendum, în 1974. Deși a fost în mod evident fraudat, decizia de abolire a monarhiei de atunci a rămas valabilă până azi. Să mai adăugăm că Regina Ana-Maria s-a născut ca Prințesă a Danemarcei și că titlurile regale deținute nu sunt recunoscute de actuala Constituție a Greciei.

Crown Prince Pavlos and Crown Princess Marie-Chantal of Greece and Prince Constantine of Greece

Prințul Moștenitor Pavlos este cel mai mare dintre fii regelui Constantin al Greciei. S-a născut în 1967, deci în perioada loviturii de stat ce l-a îndepărtat de la putere pe tatăl său.

The Grand Duke and Duchess of Luxembourg

Henri Duce de Luxemburg este născut în 1955. Este căsătorit cu Maria-Tereza, născută în 1956 la Havana, în Cuba, ca descendentă a unei foarte vechi familii nobile spaniole. Cuplul Regal din Luxemburg este binecunoscut pentru acțiunile caritabile pe care le întreprinde pretutindeni în lume, inclusiv în România.

Prince Albert II of Monaco and Miss Charlene Wittstock

Albert de Monaco (52 de ani) este singurul fiu al Prinţului Rainer III şi al lui celebrei actrițe Grace Kelly. Miss Charlene Wittstock (32 de ani), s-a născut în Zimbabwe, și a fost campioană olimpică la natație. Cei doi și-au anunțat deja căsătoria pentru vara acestui an.

The Crown Prince and Princess of The Netherlands

Prințul Willem Alexander, Prince of Orange este Prințul Moștenitor al Olandei. S-a născut în 1967, fiind cel mai mare fiu al Reginei Beatrix a Olandei și al Prințului Claus.

The King and Queen of Norway

Regele Harald al Norvegiei este primul Prinț Moștenitor născut pe pământ Norvegian. Este strănepotul Regelui Angliei, Eduar al VII-lea, deci are drepturi succesorale pe Tronul Britanic ! Împreună cu Regina Sonia, cuplul Regala a vizitat România în 1999. De notat că Regele Harald este și Șeful Bisericii Norvegiei.

Michael I of Romania and Crown Princess Margarita

Regele Mihai I, Principesa Margareta și Casa Regală a României nu pot fi prezentați în doar câteva rânduri. Prin urmare, vă sugerez (și vă rog) să vizitați cel puțin două siteuri:

http://www.familiaregala.ro/ precum și http://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_Regal%C4%83_a_Rom%C3%A2niei

The Queen of Spain

Regina Spaniei este fiica Regelui Paul I al Greciei și soția Regelui Juan Carlos al Spaniei. Atât din partea tatălui cât și din partea mamei este una dintre strănepoatele  Reginei Victoria a Marii Britanii. Cu puțin timp în urmă, presa a remarcat cp Regina Spaniei obișnuiește să călătorească cu bilete de avion low-cost, pentru a nu împovăra cheltuielile Casei Regale !

The Crown Princess of Sweden and The Duke of Västergötland

Prințesa Moștenitoare a Suediei, Victoria, s-a născut în 1977 la Stockholm și este primul născut al Regelui Carl Gustav și al Reginei Silvia. S-a căsătorit cu Daniel, Duce de Västergötland în 2010.

Crown Prince Alexander and Crown Princess Katherine of Yugoslavia The Princess Elizabeth of Yugoslavia

Prințul Moștenitor Alexandru este singurul născut al fostului Rege Petru al II-lea al Iugoslaviei.  Legat de nașterea sa, petrecută în 1945, trebuie spus că Guvernul Britanic prin Sir Winston Churchill, a cedat în mod temporar Statului Iugoslav suveranitatea încăperii în care s-a născut Prințul, deoarece conform legilor din acea vreme, succesiunea tronului nu se putea face decât în favoarea unui născut pe pământ sârbesc. S-a căsătorit în 1972 cu Prințesa Maria Gloria de Orleans. Împreună cu familia sa, Prințul Alexandru s-a stabilit definitiv în Serbia în 2001 și locuiește în fostul Palat Regal, retrocedat de autoritățile de la Belgrad.

Nu pot încheia acest material fără a menționa prezența la Londra cu ocazia Nunții Regale a Prințului William cu Miss Catherine Middleton și a celorlalți reprezentanți ai Familiilor Regale din lume:

  • Prințul Moștenitor al Bahrainului
  • Sultanul Bruneiului
  • Șeicul Ahmad Hmoud Al-Sabah al Kuwaitului
  • Prințul Seeiso Bereng Seeiso și Principesa Mabereng Seeiso din Lesotho
  • Regele Yang di-Pertuan Agong și Regina Permaisuri Agong din Malaysia
  • Principesa Lalla Salma a Marocului
  • Șeicul Sayyid Haitham bin Tariq Al Said al Omanului
  • Emirul Statului Qatar