Tot navigând pe net, aflu că PNL Craiova are o propunere mai mult decât ciudată: crearea un serviciu al Primăriei care să distribuie semnal de televiziune prin cablu (17 programe !) în tot orașul, la un cost de numai 1 euro pe lună pentru fiecare abonat. Cine nu crede, click aici !

Nu știu cine a venit cu această idee, dar cred că autorul este un nostalgic al vremurilor de dinainte de 89. Sau poate un admirator al monopolului de stat, pripășit printre liberali. Sau doar un populist în criză de idei. Sau un socialist ratat, dat afară din PSD. Sau un demagog cu veleități de IT-ist. Sau – Doamne-ferește – toate acestea la un loc. În oricare din cazurile de mai sus, mă întreb: ce caută acest semi-comunist la elaborarea unui program de guvernare locală în numele PNL ?

Ca liberal, aș pleda pentru privatizarea serviciilor și mai ales pentru liberalizarea lor. Mi se pare normal ca orice serviciu să fie ofertat de doi – trei operatori, fie că vorbim despre transport în comun, distribuție de utilități, administrarea parcărilor, colectare și procesare de gunoaie, sau chiar de furnizarea de cablu TV ! În nici-un caz, nu mai poate fi vorba de investiții din bugetul local pentru servicii publice !

Iată de ce, văzând propunerea elaborată de demagogul de serviciu sau poate de vreun ignorant, sau de vreun rău-intenționat, trag un semnal de alarmă cu nădejdea că liberalii de bine (sic!) vor acționa pentru a corecta grozăvia.

Totodată, îmi permit să dau și câteva sfaturi: (1) Scoateți fraților gogomănia asta din program. Repede, că râd și chinezii ! (2) Promovați liberalizarea distribuției de servicii prin cablu ! (3) Citiți câteva cărți despre liberalism. Chiar dacă nu le aveți, le puteți împrumuta de la bibliotecă !

*        *        *

Pe lângă aiureala ideologică, propunerea mai include și o aiureală de natură economică. Citez din site-ul PNL Craiova: „Proiectul necesita o investitie din partea Primariei de aproximativ 100.000 Euro si presupune realizarea unei retele de de cablu TV ce va oferii tuturor craiovenilor acces la un pachet de 17 programe TV la un cost de doar 1 EURO pe luna.”

Sigur, lăsăm la o parte că „va oferii” se scrie „va oferi”, dar asta ar fi doar o aberație gramaticală, așa că o să mă refer la cifrele avansate: investiție de 100.000 euro urmată de furnizarea serviciului la un cost de 1 euro / lună !

Concluzia ar fi că autorul ideii nu a mai făcut planuri pentru afaceri, sau în orice caz, nu pentru afaceri în domeniul cablu TV. Mai mult, cred că nici nu a întrebat pe nimeni cum se face asta.

Dacă întreba, afla alte cifre ! În ce mă privește, am sunat un prieten despre care știu că se ocupă cu așa ceva. Omul are cca. 27-28.000 de abonați, iar rețeaua de care dispune (exclusiv urbană, în zonă de blocuri) înseamnă acum vreo 200 de km. de fibră. Investiția inițială a fost de cca. 150.000 de euro iar costurile pe un abonat sunt – evident ! – peste 1 euro / abonat. De preț nu mai zic nimic, pentru că – mi-e clar – autorul aberației nu face diferențe între cost și preț.