Spre deosebire de alte vizite făcute de Alteța Sa în Craiova, de acestă dată întâlnirea cu craiovenii a durat mai mult și a fost mai variată, atât prin program cât și prin întâlnirile avute.

Dar să le luăm pe rând !

Prima zi (duminică 22 mai) a început la Teatrul Național din Craiova cu Conferința intitulată „Înțeleapta cârmuire”. M-am bucurat să constat că sala I. D. Sârbu s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei peste 150 de spectatori, după cum m-au bucurat și discuțiile craiovenilor de după eveniment, căci toată lumea fusese puternic impresionată de forța ideilor și acuratețea discursului Principelui.

După prelegere, Principele Radu a împărțit autografe pe cartea „Provizoratul Istoric”, apărută anul trecut și lansată la Craiova cu acest prilej. Din această excelentă scriere, îmi permit să citez un scurt pasaj, deoarece în puține cuvinte, autorul pune un diagnostic extrem de precis societății românești de azi:

Slăbiciunile democrației românești din anul 2010 sunt trei:

1. Deciziile politice sunt luate în altă parte decât în Parlament.

2. România este administrată în altă parte decât în Guvern.

3. Instituția Președintelui nu se ocupă, demn și respectabil de reprezentarea Statului, așa cum o cere Constituția.”

Să mai adaug că Principele Radu nu doar pune un diagnostic corect ci propune și soluții. Prelegerea Alteței Sale a dovedit asta, măcar pentru cei prezenți duminică la teatru.

Ziua a continuat la Primăria comunei Ișalnița, localitate aflată în imediata vecinătate a Craiovei. Aici, Principele s-a bucurat de o primire călduroasă, întâmpinat de copii satului îmbrăcați în costume naționale, de primarul comunei, dl. Eugen Bălan, de preotul paroh, de consilieri locali dar și de simpli cetățeni. Apoi, în Sala de Consiliu a Primăriei a urmat o discuție vie despre problemele cu care se confruntă satul românesc de astăzi: agricultură subfinanțată, lipsă de investiții, birocrație, etc.

Sfârșitul zilei a oferit prilejul unei întâlniri a Alteței Sale cu reprezentanți ai mediului de afaceri din oraș. Au participat directori și manageri, oameni de afaceri activi în cele mai diverse sectoare ale economiei orașului sau județului nostru. Gazda recepției a fost frumoasa grădină a restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova.

Cea de a doua zi a vizitei a început la Universitatea din Craiova, reluând astfel, întâlnirile cu studenții craioveni. La ora 10, ASR Principele Radu a prezentat studenților cea de a treia prelegere intitulată „Democrația și instituțiile”. Reamintesc aici că seria de prelegeri susținută de Principele Radu în Universitatea din Craiova a început în martie 2010 cu „Leadership” și a continuat în octombrie 2010 cu ”Identitate și securitate națională”. Cea de a patra prelegere (și ultima) va avea loc în cursul lunii noiembrie 2011.

Imediat după ora prânzului, Principele s-a îndreptat către Școala Generală Gheorghe Țițeica, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase școli din oraș.

Aici s-a petrecut (cred eu) unul dintre cele mai frumoase momente ale acestei vizite, atunci când Principele a fost asaltat de copiii școlii care știind de vizită l-au așteptat în curte pentru a-i oferi flori. Mulți s-au fotografiat împreună și au stat de vorbă firesc și natural. La rândul său, Principele Radu le-a oferit cărți poștale cu autograful său.

După ce a vizitat școala, la final a mai avut loc o scurtă întâlnire cu profesori și părinți, într-una din clase. Principele a avut doar cuvinte de laudă pentru efortul continuu pe care îl fac profesorii în a educa noile generații ale României.

„Vă felicit pentru ceea ce faceţi în fiecare zi. Sunt convins că, peste ani, fiecare dintre aceşti copii îşi va aminti de anii petrecuţi aici şi acest lucru este cu adevărat înalţător pentru un dascăl” a spus Alteța Sa înainte de a se despărți de școală.