Siteul www.spunesitu.ro ne invită la o dezbatere despre liberalismul lui Traian Băsescu.

Înainte de orice altceva, aș sublinia că în cazul Președintelui nu este și nu poate fi vorba de liberalism, nici adevărat, nici fals. Și asta pentru că președintele nostru aduce mai degrabă cu dictatorii sud-americani, care nu au nevoie de legi, de instituții sau de oameni cu expertiză. De altfel, nu mă îndoiesc că Președintele regretă cu sinceritate constrângerile cu care se confruntă: parlament, constituție, lege, considerîndu-le inutile. Cred că acesta e motivul pentru care Băsescu ar vrea un parlament mai mic și mai neputincios, o Constituție băgată-n ceață, dacă se poate scrisă de Boc pe genunchii lui tanti Udrea. Cât despre legi … dă-le-n mama lor, că doar nu o sta tocmai el, Garantul, să le respecte.

Așadar, dezbaterea nici nu ar trebui lansată. Nu de alta, dar ne putem trezi cu tot felul de păreri în favoarea liberalismului lui Băsescu când de fapt el nu este altceva decât impostor. Evident, impostura nu se referă dar la liberalism ci mai ales la calitatea (însușirea) de politician.

Să ne amintim că prestația politică a lui Băsescu nu a ținut cont de doctrine niciodată. Înainte de 1989, a devenit membrul Partidului Comunist Român și a acceptat să colaboreze cu Securitatea pentru că acelea erau condițiile vremurilor pentru a evolua în ierarhia socială. Nu pentru că a crezut în „viitorul luminos al întregii omeniri”, ci pentru că era conștient că sistemul îi va ce-i trebuie. Iar sistemul l-a răsplătit, după cum bine știm.

Schimbarea din 1990 nu i-a produs vreun frison ideologic. Dimpotrivă, a sesizat cu precizie care este tendința (sau poate astea au fost ordinele) și s-a alăturat ămpreună cu alți nomenclaturiști mai mici sau mai mari, nou creatului Front al Salvării Naționale. Din nou s-a dovedit că a ales bine, iar Băsescu a devenit în acest fel unul dintre deputații primului Parlament ales sub steagul lui Ion Iliescu.

Apoi, când interesele lupilor tineri nu s-au mai armonizat cu interesele vechii gărzi a Partidului Comunist, s-a produs și schisma: cei tineri și-au făcut propriul lor partid, Partidul Democrat ! Inițial, fondatorii săi au zis că înființează un nou partid pentru o mai corectă reprezentare a socialismului. De fapt, după cum s-a văzut, gașca își dorea cu tot dinandinsul să acceadă la putere. Din nou putem spune că a fost o acțiune dictată de interese, nicidecum de orientare politică.

După 2000, i-am tot văzut baletul printre ideologii, din care așa aminti campania electorală în care Traian Băsescu devenise comunistul cel bun aflat în competiție cu Adrian Năstase, comunistul cel rău. Mai târziu, am asistat cu stupoare la tifla dată de Emil Boc și Traian Băsescu socialiștilor europeni odată cu înscrierea Partidului Democrat în Internaționala Populară. Ați văzut atunci vreo demisie, a auzit cineva vreun strigăt ? Nu, nici gând, tot partidul s-a transformat subit, din partid socialist în partid popular, dovedind clar cât preț pune Băsescu și ai lui pe doctrină și ideologie.

Ce a urmat după instalarea Băsescului la Cotroceni nu mai trebuie comentat. Eu unul, văd doar o luptă neîncetată pentru a acapara putere. Mă gândesc doar la ce se va întâmpla peste câțiva ani, după ce-i expiră mandatul. Atunci nu se va mai putea folosi de prerogativele funcției de președinte …

P.S. Imaginea de mai sus este preluată de pe site-ul www.spunesitu.ro