Prima constatare după vizionarea de la Cotroceni, este că Președintele propune o Constituție care să dea puteri sporite celui ce deține funcția supremă. Toate temerile sale, dar și toate problemele cu care s-a confruntat actualul Președinte capătă rezolvări în noua Constituție.

Între noi fie vorba, nu înțeleg de ce nu a propus și desființarea guvernului, știut fiind că Boc și colegii lui din Palatul Victoria doar fac figurație ca miniștri, căci deciziile se iau de Președinte, eventual după ce se consultă cu dna. Udrea.

Așadar, propunerea lui Băsescu este de a schimba Republica semi-prezidențială de acum, într-o Republică curat Prezidențială, în viitor. Nu am să înțeleg de ce nu este posibilă o dezbatere mai amplă pe subiectul formei de guvernământ a României ? Știm bine că există români care apreciază mai degrabă Republica Parlamentară, sau alții – din ce în ce mai mulți, între care mă număr și eu – care susțin Monarhia Constituțională. Să nu uităm că actuala Constituție poartă marca lui Ion Iliescu, după cum precedenta fusese impusă de Ceaușescu.

Sigur, nu mă așteptam tocmai de la Băsescu să țină cont de tendințele de modificare a Constituției existente în societatea românească. În definitiv, ani și ani de zile l-am văzut susținând strict interesele sale și ale grupării pe care o patronează, deci nu puteam aștepta ca tocmai acum să fie diferit. Speram însă că opoziția va reuși să impună pe agenda politică românească o dezbatere serioasă despre o problemă serioasă, mai ales că la nivel de PNL se dispune de o expertiză solidă pe probleme de drept constituțional. Dar iată că nu se poate și privind către opoziție înțeleg și de ce: ca de obicei, Victor Ponta strigă, se agită, face gălăgie fără să convingă pe nimeni. Crin Antonescu lipsește, că doar l-a lăsat locțiitor pe Mihai Voicu (zis Mișu), iar acesta oricum moare de frică, știut fiind că are un curaj limitat, cel mult prin emisiuni TV sau eventual în vreo luptă pe viață și pe moarte dar cu rezultatul negociat dinainte.

Și totuși, din spectacolul de azi, cel mai periculos aspect mi se pare acela că Băsescu sugerează că o nouă împărțire administrativ-teritorială poate fi făcută prin lege și nu prin Constituție. Într-adevăr, în Constituție (la art. 3) se spune că teritoriul național este împărțit în județe, orașe și comune. Prin urmare, actuala majoritate parlamentară poate decide printr-o lege, că județele Harghita, Mureș și Covasna (de exemplu !) se pot reorganiza într-un singur județ. Și nu văd de ce nu ar face-o, că doar există totală deschidere din partea Coaliției, după cum s-a dovedit în nenumărate rânduri.

Din fericire, proiectul lui Băsescu nu cred că va ajunge nici măcar să fie supus Referendumului, pentru că propunerea (sau proiectul) de revizuire a Constituției necesită o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Prin urmare, mă aștept ca demersul de azi al Președintelui să fie o cacealma sau poate o mișcare pregătitoare pentru o altă lovitură, aflată deocamdată în pregătire.

P.S. Observ multă nervozitate la o serie de contestatari ai Băsescului, care susțin că actuala Constituție nu ar putea fi revizuită din inițiativa Președintelui. Acestora trebuie să le spun că în conformitate cu art 150 din pomenita lege, Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României, la propunerea Guvernului. Iar Guvernul a făcut ceva corespondență cu Președintele pe tema asta, dar evident, Opoziției i-a scăpat acest aspect.

Reclame