Într-adevăr, Constituția trebuie schimbată.

Zic schimbată și nu revizuită, deoarece România nu are nevoie de o Constituție proastă pe care Băsescu să o facă și mai proastă, ci are nevoie de o nouă Lege Fundamentală.

Din 1948 încoace, statul România trăiește sub semnul minciunii. Știm foarte bine că forma republicană de guvernământ nu a fost rezultatul opțiunii cetățenilor românilor, ci dimpotrivă, i-a fost impusă de o putere străină, în perioada tulbure ce a urmat sfârșitului celui de al doilea război mondial. Abuzul de atunci împotriva României a fost menținut, toți conducătorii care au urmat dovedind că sunt incapabili să-l condamne explicit. Groza, Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu, au perpetuat minciuna, chiar dacă revizuiri și schimbări ale Constituției au mai avut loc. Acum, după mai bine de șase decenii, vorbind încă o dată despre necesitatea revizuirii Constituției consider că este momentul ca această minciună istorică să înceteze.

Pentru asta, înainte de orice altceva, este nevoie de o schimbare minoră în textul legii. O schimbare minoră, dar care poate produce efecte majore și care reprezintă condiția esențială pentru schimbarea (și nu revizuirea !) Constituției.

Este vorba despre Titlul VII al Constituției, cel care reglementează chiar revizuirea. De aici (mai precis din art. 152) aflăm că revizuirea este posibilă, dar atenție: forma republicană de guvernământ nu poate face obiectul revizuirii !!! Caragialesc, de-a dreptul: adică, să se revizuiască, primesc ! Dar să nu se schimbe nimic !

Așadar, dacă dorim o discuție cinstită despre noi înșine, dacă dorim ca minciuna sub care trăim de aproape 65 de ani să înceteze, dacă dorim ca schimbarea noastră să aibă loc, acel articol trebuie să dispară din viitoarea Constituție revizuită. Abia după aceea vom putea vorbi despre elaborarea unei noi Constituții, pentru că doar așa vom putea discuta despre forma de guvernământ a țării !

Cu toate necazurile sale, România nu duce lipsă de oameni responsabili. Aceștia, indiferent de domeniul în care activează și indiferent de orientarea politică, au datoria să-și asume în mod explicit schimbarea Constituției României. Acum avem nevoie  de o dezbatere națională despre instituțiile țării, despre rolul Parlamentului, despre relația statului cu cetățenii, mai ales că toate acestea au suferit degradări inacceptabile în ultimii ani.

Dar pentru a începe, este nevoie ca românii să poarte o discuție corectă despre forma de guvernământ.

Reclame