După multă tevatură, USL propune câteva proiecte de lege aiuritoare: reducerea numărului de parlamentari la maxim 300, alegerea parlamentarilor în sistem uninominal într-un singur tur și interzicerea migrației politice.

Acțiunea este privită ca fiind o reacție la anunțul făcut de Băsescu privind intențiile sale de revizuire a Constituției. Dacă este așa, este grav, pentru că relațiile dintre Președinte și Opoziție încep să semene cu un joc de cărți, în care fiecare dintre cartofori își trântește pe masă atuul, cu speranța că oponentul său e sfârșit …

Dar să privim și la proiectele de lege …

Unul dintre ele propune reducerea numărului de parlamentari, de la 471 câți sunt în prezent, la maxim 300. Dar de ce maxim 300 ? Cum s-a ajuns la această cifră, propusă de Băsescu ? Să nu-mi spună cineva că s-a ținut cont de părerea exprimată în simulacrul de referendum din noiembrie 2009, pentru că atunci ar trebui să ne pomenim că tot USL va pleda în curând și pentru Parlamentul Unicameral. Mai sper că opoziția nu a avansat aceași cifră ca și Băsescu, doar ca să-i dea dreptate acestuia ! Cred că vă amintiți întrebarea din referendum, care suna chiar așa: „Sunteți de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane ?”

Alternative ar fi existat. De exemplu, Legea Electorală din 1939, prevedea pentru Camera Inferioară un număr de 258 de deputați, iar pentru Camera Superioară, mai puțini: doar 88 de senatori. Prin urmare, iată un total de 346 de parlamentari, o cifră frumoasă, legitimată de tradiție, numai bună pentru a fi susținută în noua lege electorală.

În orice caz, reducerea numărului de parlamentari – deși aclamată și susținută de popor – nu reprezintă o soluție pentru criza permanentă cu care se confruntă țara, pentru că România nu stă blocată de numărul de parlamentari ci de lipsa de viziune a conducătorilor săi.

Și totuși, dacă numărul de parlamentari poate fi o discuție, propunerea USL de alegere a parlamentarilor în sistem uninominal, într-un singur tur este o evidentă bătaie de joc. Spun asta deoarece sistemul propus de USL pentru alegerea parlamentarilor, este identic cu sistemul propus de PDL pentru alegerea primarilor. Ca orice posesor de gândire logică, îmi pun câteva întrebări: De ce s-a făcut o asemenea propunere ? Argumentele folosite săptămâna trecută împotriva alegerilor primarilor dintr-un singur tur nu mai sunt valabile ? Este nedemocratic să alegi primarul dintr-un singur tur, dar este democratic să alegi parlamentarul în acest fel ?

Despre ultimul proiect am să spun doar că interzicerea migrației parlamentarului este imposibilă, o zice chiar Constituția care prevede la Articolul 69 că „În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului” precum și că „Orice mandat imperativ este nul”. Prin urmare, interzicerea migrației parlamentarului sub sancțiunea pierderii mandatului este posibilă, dar nu prin Lege, ci doar prin modificarea Constituției !

Privind astfel de acțiuni, mi se pare că strategia politică a opoziției este lăsată pe mâna unor diletanți, incapabili să-i opună balaurului de la Cotroceni o acțiune concertată.

Reclame