În București și Cluj se află în desfășurare a nu-știu-câta ediție a unei foarte frumoase manifestări culturale: Noaptea Albă a Galeriilor.

Asta înseamnă că o noapte întreagă, bucureștenii și clujenii vor avea la dispoziție un eveniment cultural complex ce se va desfășura în mai multe locații în fiecare din cele două orașe. Desigur, nu este vorba doar de expoziții de artă plastică. Pe lângă acestea, amatorii de artă și cultură se vor bucura și audiții, concerte, conferințe pe subiecte de artă precum și expoziții neconvenționale. Evenimentul este un stimul atât pentru artiști (care au în acest fel oportunități suplimentare în a expune și provoca dezbateri), cât și pentru promotorii de artă – fie că vorbim despre instituții de stat sau despre galeriști privați.

Toate bune veți spune și chiar așa este. Pe mine mă doare că în Craiova, deși există o foarte serioasă comunitate de artiști, un eveniment similar întârzie să-și facă apariția.

De ce ?

Unul dintre motive ar fi că în Craiova lipsesc galeriile de artă și spațiile dedicate expozițiilor sau altor evenimente similare. Sigur, există o sală a Uniunii Artiștilor Plastici (în incinta căreia funcționează și un magazin !), mai există și o sală de expoziții a Primăriei în incinta Casei Memoriale Traian Demetrescu, eventual Sala de la Muzeul Olteniei, la care să mai adăugăm și inițiativa privată a celor de la Clubul Electroputere. În Cluj, oraș de dimensiunile și pretențiile Craiovei, sunt 12 galerii care participă la eveniment !

Apoi, cred că și autoritățile au o problemă în relația lor cu arta și cultura. De ani de zile, Primăria Craiovei finanțează cu dragă inimă câte o horă sau vreun festival muzical cu distribuție îndoielnică. În schimb, festivalul Shakespeare ce se desfășoară în organizarea Teatrului Național, deși duce faima Craiovei peste tot în lume, are în fiecare an dificultăți financiare care îi reduc anvergura și îi minimalizează importanța. Întradevăr, dacă primar portocaliu fiind, inima-ți vibrează la manele și la lăutari, nu poți vezi cu ochi buni un concert de muzică simfonică sau o expoziție de artă neconvențională, așa că nu vei găsi niciodată motive pentru a susține astfel de manifestări …

Nu în ultimul rând, printre motive poate fi inclus și statul ! Da, statul, adică acea entitate care ne încasează taxe și impozite și care, conform Constituției (articolul 33 alin. 3) se obligă să sprijine cultura națională, să stimuleze artele, să stimuleze creativitatea contemporană și să promoveze valorile culturale. Apă de ploaie, întrucât la Craiova se vede că nu are o vreo preocupare specială pentru așa ceva, deși întreține o ditamai Direcție Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu … De altfel, am accesat de curiozitate site-ul instituției și am aflat astfel că în județul Dolj nu există noutăți sau evenimente, nici luna asta, nici în viitor și desigur, nici în trecut.

Avem în schimb o noapte culturală desăvârșită, fără lună și fără stele …

Reclame