Dintre toate propunerile pe care Crin Antonescu și Victor Ponta le-au făcut astăzi președintelui Băsescu, una dintre ele mi se pare că merită o atenție specială. Este vorba de propunerea opoziției de a se organiza alegeri parlamentare anticipate.

O astfel de soluție are foarte multe avantaje !

În primul rând, alegerile anticipate pot conduce la constituirea unui nou Parlament național, în conformitate cu opțiunile reale și actuale din România. Observăm că scena politică actuală este caracterizată printre altele și de o extremă instabilitate. Majoritatea parlamentară se bucură de un avantaj fragil, care oscilează în fiecare lună de câteva ori între putere și opoziție. Nu mai vorbim de o coaliție încropită pe genunchi, motiv pentru care este mereu șantajată de o grupare etnică care, pentru a-și obține avantajele etnice binecunoscute, produce un dezechilibru politic pentru întreaga țară.

Prin urmare, alegerile anticipate vor determina o nouă compoziție a Parlamentului ce va fi caracterizată prin stabilitate politică. O astfel de situație va conduce în mod direct la decizii solide și ferme, de care este foarte mare nevoie în perioada de criză pe care o traversăm.

În al doilea rând, aș vrea să observăm că România se confruntă și cu o instabilitate socială. Din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale protestează, iar aceste proteste sunt din ce în ce mai vehemente. Până unde se va ajunge în condițiile în care populația nu se mai simte reprezentată de parlament, guvern, președinte ? Cu tot triumfalismul puterii, problemele zilnice nu-și găsesc rezolvarea, iar încrederea populației în principalele instituții coboară !

Prin alegeri anticipate, populației i se va da posibilitatea să „pedepsească” prin vot actuala guvernare, concomitent cu exprimarea unei alte opțiuni, evident în favoarea actualei opoziții. În consecință, un alt guvern se va bucura de sprijin și de încredere, atât din partea Parlamentului cât și din partea populației.

Evident, calea către un alt guvern trece prin alegeri anticipate. În definitiv, această metodă este cât se poate de democratică, a mai fost folosită și în alte țări și am convingerea că poate aduce stabilitatea politică și socială de care este nevoie.