Este posibil, sau măcar este clar că suferă de grave tulburări de comportament !

Dar să explicăm: acum câteva zile, în seara zilei de 22 iunie, la deja foarte cunoscuta emisiune de la B1TV, referindu-se la pogromul împotriva evreilor din 1941, Băsescu încerca să-l dezvinovățească pe generalul Antonescu, spunând că în acele momente nefaste, șeful statului era Regele Mihai, în timp ce – vezi Doamne – Ion Antonescu era „doar” prim-ministru.

Citat Băsescu: „Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim-ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce ?”

Nu intru în amănunte, despre necunoașterea Istoriei Patriei de către președinte s-a vorbit destul zilele acestea, așa că nu voi insista. Voi spune doar că astăzi, 28 iunie, la Iași a avut loc o comemorare a aceluiași pogrom. Băsescu nu a avut timp să fie prezent (sau nici nu a vrut, fiind probabil ocupat cu vizita Președintelui Republicii Elene). Totuși, a trimis la Iași un emisar special, în persoana consilierului prezidențial Iulian Fota, care a citit un mesaj din partea președintelui. De această dată, mesajul prezidențial este net diferit, incriminându-l pe Ion Antonescu. Da, pe același Ion Antonescu, care fusese victima istoriei în studioul de la B1 TV … Pentru a fi mai explicit, vă prezint pasajul extras:

Pogromul de la Iaşi, din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România. Acţiunile de distrugere fizică a evreilor din Iaşi s-au desfăşurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iaşi, inclusiv a femeilor şi copiilor, în drum spre gară evreii supravieţuitori fiind bătuţi şi umiliţi.

Așadar, iată două atitudini fundamental diferite, într-un interval de mai puțin de o săptămână !

Care poate fi explicația ?

Să fi fost președintele nostru într-un moment de rătăcire cauzat de revederea cu dl. Robert Turcescu ? Este posibil, mai ales dacă și-o fi adus aminte că celebrul moderator și realizator a fost cel care i-a pus capac doamnei Udrea în nu mai puțin celebra întâmplare cu „președintele Norvegiei”!

Sau poate că dl. consilier prezidențial Iulian Fota, a scăpat singur în delegație pe la Iași și a nesocotit părerea prezidențială ? La fel de posibil, ba chiar eu cred că nesocotirea s-a petrecut cu voie de la șefu’ !

Nu în ultimul rând, este posibil ca toate aceste chestiuni să se petreacă alandala, fără reguli, fără planuri, chiar dacă Administrația Prezidențială are un buget consistent, iar consilierii prezidențiali sunt plătiți la fel de bine ca miniștrii …